Loading...
Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Av T ON Y W ALLI N F OTO : P EP E N
ILSSO N Föreningar och klubbar anordnar ofta träffar och tävlingar då det ska serveras mat, antingen till deltagare eller till funktionärer, eller bådadera. Det handlar då om mat till många personer. Här ett recept på en festgod gryta som räcker till ett helt kompani. Nästan... • Receptet är enkelt men det gäller att ha rejäla kastruller och bunkar. Och tid! Så här gjorde jag när jag kokade den här grytan för drvgt 80 personer. En vecka före servering skrev jag en planerings- och inköpslista. Kontaktade min handlare som tog hem storförpackningar. Lånade sedan ihop fcrr^ kastruller på 10—15 liter styck samt fem stora bunkar. Det är bra att också ha ett par rostfria hinkar för att blanda samman grytan. Torsdag kväll handlade jag allt och blottade bönorna. Fredag blev den stora matlagningsdagen. Började med att koka bönorna. Spolade dem i kallt vatten. La upp i bunkar. Skar kon; fläsk, lök och vitlök. Stekte fläsk och lök i omgångar. Lät sedan varje stekomgång rinna av i en nätsil. La lök och fläsk i en bunke. Hällde av kikärter och röda bönor, s k kidney beans. Spolade dem under kallt vatten. La upp i bunkar. Sedan började det stora blandningsjobbet. Lite av varje fyllde snart kastrull efter kastrull. Det är viktigt att endast försiktigt vända runt ingredienserna, annars är risken stor att det blir mos. Med hjälp axgoda grannars kylskåp förvarades grytorna kallt under natten. På lördagen var det dags att servera 80talet funktionärer. Det tog en och en halv timme och två hushållsspisar att värma grytorna. Ett moment som kräver övervakning. Mycket mer jobb än beräknat men det var det värt när allt beröm kom!
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32