Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 HAVSKAT T ME D VITLÖ K FÖ R 4 PERSONE
R 4 fiskfiléer å ca 180 g (havs katt eller kotlettfisk) 2 msk vetemjöl 2 msk olivolja TIL L SÅSEN : 1 dl fiskbuljong 1 dl vitt vin Vi dl vispgrädde 150 g osaltat smör 2 hela vitlökar Vi dl hackad bladpersilja fortsättning Väl nere från Skutberget startade Per-Åke och vännen Lars Stålnacke operation övertalning. De flesta skakade på huvudet. Det var väl bättre att bygga nytt? Men Per-Åke, som är född i Åre, trodde på idén. Känslan för gamla hus ligger dessutom i hans släkt. Farfarsfar var byggmästare och kan ha varit med om att bygga Villa Tottebo. Per-Åkes envishet gav resultat. Den 10 juli förra sommaren skedde en historisk flytt. En lastbil lyfte det 70 ton tunga huset och körde det försiktigt till en ny adress mitt i Åre. Flyttsträckan var bara två kilometer, men färden tog en vecka. Per-Åke var nervös mer än en gång. -Et t sådant här hus har så mycket själ, om något hade hänt hade det varit oersättligt, säger han. Väl på plats med ny grund återstod en rejäl inre ansiktsBuffé 1/199 6 salt, peppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 150 0 . 2. Dela fiskfiléerna i åtta lika stora bitar. Vänd dem i vetemjöl. Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn fisken lätt på båda sidor. 3. Slå på fiskbuljong, vitt vin och vispgrädde. Ställ pannan i ugnen ca 15 minuter. 4. Skala och stek vitlöksklvflyftning av Tottebo. Per-Åke, Lasse och nytillkomna kocken Anders Lundberg satte sig och ritade en modern krog. Där det gamla köket låg placerades ett öppet krogkök. I stora salongen, med den öppna spisen, byggdes matsal. På övervåningen snickrades en bar för after-ski och annat skoj. Alla som varit inblandade i renoveringen är imponerade över det fina hantverket i huset. Varenda ursprunglig snickeridetalj är gjord med stor omsorg. Arbetet med Tottebo har därför varit väldigt inspirerande. Resultatet blev en modernt inredd krog med gammal charm. Någon hembygdsgård har det definitivt inte blivit av Tottebo. Men kalla vinterdagar när det sprakar i öppna spisen är det lätt att föreställa sig hur det gick till förr. Numera sköter Per-Åke pappersjobbet, Lasse ansvarar för bar och matsal och torna i torr panna (stek långsamt så att de får färg och blir mjuka). Finhacka persiljan. 5. Lägg upp fiskbitarna på varma tallrikar. Rör i smöret i såsen och smaksätt med salt och peppar. 6. Rör också i persiljan och de rostade vitlöksklyftorna. Häll såsen över fisken. Servera med t ex pressad potatis. Anders tar hand om köket. -Jag gillar enkel mat och använder gärna vilt. Visst är det roligt med alla internationella influenser, men man får inte tappa den svenska matlagningen, anser Anders. Han har tidigare arbetat på olika Stockholmskrogar. Men i Åre har han kommit "hem". Strax utanför byn finns gård, familj och tre hästar. Även Per-Åke och Lasse känner att livet ska levas i Åre och ingen annanstans. Villa Tottebo har gjort det möjligt. Krögartrion förenas inte bara av jobbet och skidintresset, även synen på pengar är gemensam. -Om vi tjänar tillräckligt med pengar ska vi återställa glasverandan. Vi blir nog aldrig färdiga med Tottebo. Vi har ett slags ansvar att förvalta huset så att det kan leva vidare, menar Per-Åke. Man får en känsla av att den gamla "damen" är nöjd med tillvaron just nu. Snowboard i vinter ska vara "clean" meddelar branschen. Kläderna har blivit mer funktionella. Nya bräd- och bindningsmodeller ger bättre svängkontroll. Under föregående säsong var nära tolv procent av alla som löste liftkort snowboardåkare. Ingen svensk skidanläggning med självaktning saknar i dag snowboardlandskap eller halfpipe. I Åre har man inför vintern bvggt ut sitt snowboardland vid Bräckeliften, och vid Kabinbanans dalstation finns sedan tidigare en halfpipe. Enligt Martin Willners, en av byns kända åkare, börjar snowboardsäsongen vid Fjällängen, där ravinen bildar en naturlig halfpipe. Senare under vintern är det många som åker Störtloppet. Särskilt längs kanterna där det bildas roliga små hopp. Är man nybörjare bör man ta lektioner av skidskolans särskilda snowboardlärare, uppmanar Martin. Redan på en dag lär man sig behärska lättare backar. Hur det verkligen ska se ut visar eliten den 20-21 april, då den gör upp om Nordiska mästerskapen i slalom och halfpipe. Skärande svängar och akrobatiska hopp garanteras. ÄFTIG BRålJT Årets stora nyhet i Åre är att den gamla slalombacken, som går ner mitt i byn, har förlängts till 1000 m och cirka 350 m fallhöjd. Som brantast är den nära 50 grader och därmed en av Åres häftigaste. En backe för tuppkycklingar att spänna musklerna i, väl synlig från byn där en kräsen publik håller åkarna under uppsikt. Regeln är: vinna eller försvinna. Ärespecial 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32