»Vad olika det kan vara med smak. Johan älskade g
rytan som Emma vägrade äta.« SNABB CHILI PÅ KÖTTFÄRS En lättlagad chili med morötter och kidneybönor som serveras med tortillachips. FÖR 4 PERSONER Skala 1 rödlök och 2 morötter. Hacka löken och riv morötterna fint. Skölj och låt 1 förpackning kidneybönor (380 g) rinna av. Bryn 500 g nötfärs i 1/2 msk olja i en stekpanna. Lägg över i en stor kastrull. Fräs lök och morot i 1 1/2 msk olja i stekpannan. Lägg över i kastrullen. Rör ner bönorna och 1 förpackning pastasås, chili och vitlök (400 g). Låt koka några minuter. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Strimla 1 isbergssalladshuvud. Servera chilin med 2 dl matyoghurt (10 %) och 1 påse tortillachips, naturella (200 g) och salladen. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i pastasås och chips. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Kontrollera innehållet i pastasås och tortillachips. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera pastasås och tortillachips. UGNSSTEKT LAX MED BASILIKA Lax i ugn som kombineras med purjolök och broccoli, och serveras med pressad potatis. FÖR 4 PERSONER Tina 560 g laxfilé. Sätt ugnen på 175˚C. Skala och koka 900 g potatis i lättsaltat vatten. Lägg laxen i en ugnssäker form. Strimla 1 kruka basilika. Koka upp 2 1/2 dl matlagningsgrädde med finnrivet skal och juicen (ca 1/2 dl) av 1 citron samt 1 tsk majsstärkelse (Maizena) utblandad i 2 msk kallt vatten. Blanda ner basilikan och häll över fisken. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen 20–25 minuter. Skär 1 broccoli (250 g) i buketter. Ansa och skär 1/2 purjolök i grova strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten 4 minuter och lägg ner purjolöken sista minuten. Häll av och låt rinna av. Krydda med peppar. Häll av och pressa potatisen. Servera med lax, broccoli och purjolök. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. PESTOROSTADE GRÖNSAKER MED SKINKA Ugnsrostade grönsaker med pesto, timjan och rosmarin som serveras med bulgur och skinka. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Koka 4 portioner bulgur enligt anvisning på förpackningen. Dela och kärna ur 2 röda paprikor. Skär dem och 1 zucchini i tunna klyftor. Skala och klyfta 1 rödlök. Blanda grönsakerna med 2 msk grön pesto. Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna. Strö över 1 tsk rosmarin och 1 tsk timjan. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut långpannan och lägg på 240 g skivad rökt skinka. Servera med bulgurn. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete, ris eller bönor. Gör laktosfri: kontrollera peston. Gör mjölkproteinfri: mixa egen pesto fri från ost, av färsk basilika, pinje- eller valnötter, vitlök och olja. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja pesto utan parmesanost, som kan innehålla konserveringsämnet E1105 Lysozym FAMILJENS OMDÖME: »Snabbt och enkelt att förstå receptet och att laga, och lagom mängd av allt – det blev faktiskt lite över till matlåda! Malin tyckte det var gott och ett bra alternativ till vanlig köttfärssås. Eric tyckte det var jättegott, men Johan och Emma äter inte bönor och åt därför inte alls. Det samlade omdömet blev: En helt okej rätt, men inget det blir en repris på.« 30 BUFFÉ 1 1 • 2 012 FAMILJENS OMDÖME: »Lax är ett säkert kort hemma hos oss. Det här tyckte alla var supergott, och kul med en ny variant! Rätten var lätt och fräsch, och grönsakerna gjorde sig bra ihop med fi sken. Malin kryddade med citronpeppar i stället för vanlig peppar. Men vi skulle behöva minst fem laxfi léer i stället för fyra för att alla skulle bli mätta.« FAMILJENS OMDÖME: »Fräscht och gott! Den här rätten gör vi fl er gånger. Den passar både till vardags och till fredagsmys. Men väl lite skinka till fyra personer. Rätten var enkel och snabblagad, vilket är ett plus hos oss. Men snålt tilltaget med pesto. Här dubblade Malin mängden, för att det skulle bli mer saftigt och få mer smak. Hon toppade även med fl ingsalt och färsk rosmarin innan servering«.