TIDNINGEN TILLVÄXT 1
MARKNAD 2 000 år sedan De första tamhönsen kom ti
ll vår del av världen för cirka 2 000 år sedan. Det har aldrig funnits vilda höns här. Tamhönsens ursprungsart är den röda djungelhönan Gallus gallus, först tämjd i Indien för cirka 5 000 år sedan. KÄLLA: KACKEL.SE Skalets färg Olika hönsraser värper ägg med olika skalfärg; vita, bruna eller gröna. Lantrashönsen värper ägg av samma färg som vildhönsen; benvita till ljust bruna. Äggskalets färg har ingenting med smaken att göra. Smaken beror på vad hönsen äter. KÄLLA: KACKEL.SE Lantbruk & skog i siffror Hur många, hur mycket? Här hittar du intressant statistik och snabba fakta – om stort och smått, viktigt och kuriosa. Fler har hobbyhöns Hobbyhållningen av höns har ökat de senaste åren. Djuren hålls för till exempel rasavel, bevarande av lantraser, utställning, prydnad, sällskap och småskalig äggproduktion. De gamla svenska lantraserna används inte i kommersiell äggproduktion. I Sverige finns bland andra bjurholmshönan, skånska blommehönan, åsbohönan, ölandshönan, gotlandshönan och orusthönan. Av bjurholmshönan fanns det bara 42 individer kvar i Sverige 2012 – 27 honor och 15 hanar i fem besättningar – och den räknas därför som akut hotad. KÄLLA: SVENSKAAGG.SE, KACKEL.SE, SVA.SE Ägg till påsk Förr i tiden värpte inte hönorna på vintern. Men när det blev ljusare kom produktionen i gång. Därför började man äta ägg vid påsk. KÄLLA: FOODMONITOR.SE När hönan blir sur När en höna vill ruva sina ägg brukar man säga att hon ”skrockar” eller ”blir sur”. KÄLLA: KACKEL.SE 210 ägg per person I Sverige äter vi cirka 210 ägg per person och år. Siffran är låg om man jämför med flera andra EUländer. 2 000 ton ägg konsumeras i Sverige till påsk. Sex miljoner ägg i timmen äts under en påskaftonskväll i Sverige. 6,7 miljoner hönor finns i Sverige. Av dem hålls 35 procent i burar, medan resten hålls i stora grupper inomhus eller utomhus. Omkring elva procent av hönorna finns i den ekologiska äggindustrin. 23 500 hönor har den medelstora svenska äggproducenten. Men närmare hälften av dagens runt 300 gårdar har besättningar på över 50 000 hönor. På 1930-talet fanns det 500 000 äggproducenter i Sverige med i snitt tolv hönor var. KÄLLA: FOODMONITOR.SE KÄLLA: DN.SE Gul gulare gulast Ägg som har en mer intensivt färgad gula kommer från frigående höns inomhus. Hönsen äter ett vegetabiliskt foder som är berikat med naturligt algmjöl, astaxanthin. KÄLLA: SVENSKAAGG.SE Internationell bildades Svenska lanthönsklubben. Klubben arbetar för att bevara gamla svenska lantraser av höns, ankor och gäss. KÄLLA: KACKEL.SE värphöna Generellt är kravet på dagens värphöna att hon ska ha en hög äggproduktion och en optimal foderförbrukning. I Sverige bedrivs ingen avel av kommersiella värphöns. Internationella avelsföretag har återförsäljare och kläckerier, i hela världen som förser äggproducenterna med unghöns. KÄLLA: SVENSKAAGG.SE Tillväxt 15 PROCENT Sverige var självförsörjande på ägg till runt 95 procent år 2013. 95