TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Det äldsta kända dokumentet där na
mnet Almnäs nämns är från 14 augusti år 1225. Det är särskilt roligt att svenska kocklandslaget ansåg Wrångebäcksosten vara Sveriges bästa. > – Vi betonade att den i stället är att vårda korna så att de mår bra och mjölkar det de ska. Ett sådant perspektivbyte kan göra att man ser sin roll i ett helt annat ljus. Och genom att lägga tonvikten på djurskötarnas omsorgsuppgift fick vi också med de etiska dimensioner som vi tycker är viktiga. DET KAN VARA SVÅRT att kvantifiera målen i affärsplanerna, menar han, men alla delar ska vara lönsamma. – Visst, det tar något år till innan ysteriet går med vinst men vi har god grundmarginal i kalkylen. Vi behöver bara få upp volymerna. Kunder rycker i våra ostar, hittills har vi ökat med 30 procent om året, om än från låg nivå. Det beräknas ta tio till femton år innan all mjölk från gården tas om hand i ysteriet. Då rör det sig om 300 ton ost om året. Den ska exponeras vid tillfällen som kock-VM och på mässor för mat och mathantverk. Den ska saluföras som märkesvara, det vill säga mot kunder som uppskattar kvalitetsost, vet vad de vill ha och är beredda att betala. I klartext betyder det att merparten går till ostbutiker och restauranger. Ett uttalat mål är att huvuddelen ska exporteras. Kunder finns redan utomlands – i Norden, Tyskland, Storbritannien och Italien. Och i Frankrike. Hur har du lyckats sälja okänd svensk ost till gourmetlandet nummer ett i Europa? – Nja, det är inga våldsamma volymer, men jag är glad för varje fransman som äter vår ost. 34 Tillväxt