TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET När det gäller marknadsföring har
Thomas Berglund vid sidan av vad affärsplanen säger också en helt egen filosofi. Hans sätt är att ställa sig i vägen, som han uttrycker saken. – På en mässa gäller det att sticka ut, och jag har tänkt så här: ögonen äter först. Den insikten gav honom en idé: – Jag lämnade bort en ost för att få den tatuerad och bad att få ett konstnärligt motiv. Det blev en stiliserad dödskalle inramad av fyra röda rosor. HAN STÄLLDE FRAM den på en piedestal i den svenska montern. – Massor med människor stannade till och tog bilder. Vår ost blev känd. Det är ett sätt att ställa sig i vägen. Friskt vågat, även om en och annan kanske läste in någon eventuell symbolik i den där dödskallen… ALMNÄS BRUK Ett av de största Krav-jordbruken Almnäs är ett av landets största ekologiska jordbruk med 1 000 hektar åkermark samt 2 200 hektar skog. Det är beläget någon mil söder om Hjo på Vätterns västra strand. Skogstjänster och virkeshandel står för hälften av intäkterna. 350 mjölkkor och lika många ungdjur, främst av rasen holstein, går ute sex månader om året enligt Kravs regelverk. Varje ko producerar i genomsnitt 27 kilo mjölk om dagen. Mjölkning sker i karusell, 32 kor åt gången. Gården är i stort sett självförsörjande med foder. Odling: vall, korn, havre, raps samt spelt – mer känt som dinkel. Almnäs Bruk AB omsätter 65 miljoner kronor om året. Ägare och styrelse: Thomas Berglund och tre syskon (som inte arbetar på gården). Antal anställda: 25. Hemsida: www.almnas.com Hur som helst avnjuts redan en tredjedel av gårdens ost av personer som bor i andra länder. Och Almnäs godbitar har vunnit priser och fått fina omnämnanden både här hemma och utomlands. – DET ÄR SÄRSKILT roligt att svenska kocklandslaget ansåg Wrångebäcksosten vara Sveriges bästa, liksom att vi belönats med Guld i World Cheese Awards, även om många andra också fick pris. Ändå har Almnäs ostresa inte ens varat i sex år. Thomas Berglund vet vad han vill, han arbetar strategiskt och spänner hanen hårt men är samtidigt ödmjuk inför ostens mysterier. – Vi har fortfarande mycket att lära om att ysta ost. Frågor av typen ”varför händer det ena eller det andra” sysselsätter oss hela tiden. Magnus Gardell, Handelsbanken Pontus Gunnarsson, Ekengårds Lördagen den 24 maj 2014 | Klockan 10.00 – 15.00 | Fri entré. Välkommen! Vi anordnar lantbruksmässa på Hulta Gård i Sölvesborg Sölvesborg | handelsbanken.se/solvesborg Tillväxt 35