Buffé 1
Vastsvenska lussekatter "I' CIUSTIN" ""S" .·OTO:
IIIRGI1-r" 1l\·llllF.(:K Vastsvenska lussekaUer sklljer sig frim mangden_ lnte sa mycket i form och utseende som I aU de ar '1etebrodsvita Inut! och hellre doftar kardemumma an saffran. ~ Oct sb dcsstltom var~ mjolk i Kiir viiggprydnad har blivit samlarobjekt ICA-almanacbn :ir Europas storsta husldllsahmnacka rm:d sin upplag:l pa il\w 1,5 miljoll exemplar. Snarl-har den fUllnits i 60:k Fran tidigt +o-tal har almal1ackan haft sin-valkanda utsccndc mcd manadsblad mcd text. I ar:ir ICmat "Viirt atl varna; CUIHlC\'! HoneblllP, sam arberat lllcd ICA-almanacbn i ~O, ar tar manga brcv \':lrjc ar. Den vanligaslc fdg:lll ar varfor just dt"· ras nallllls(bgsnamll forsvunnit! Ivlcn dt.:! ar intc ICAS fel, sager Cunncvi. Nat1lulangdcn bcst:illls CClllr:llt :\v AIm:l.Il3cksfOrbgct. Hamnade i groten forst AV CRISTINA AASA GruItomrcn val' mandc1ns fiirtg:i.ng:m:. Den val' giord i IXlTslin, oftl bara 113£r.1. ctntimctcr hlig, LIm; sp<:ddlt tuggvlnHg. En neh annan tllId Ilr nog hl rykt. Dcn lUb porslinsfiguren hade samma funktion i risgrynsgroten som dlgt1ls sotlllllldd. Oct vill Sagl att den som lick dt1l ocksj skullc bli gift under det komm~nde aret. Grolfiguren1as ursprung ~r tyskt, liksOIll sa Ill}'cket annat aI' det I'i omger ass nwd pl jukn. De lar ha kOlllmir rum sekclskiftel. Det har ocks5 forekommit annar an sormandd och porslinsfigurcr i groten. Den SOIll liek en brun bona skulk bli gifl Illed ell lnkenlln med manga barn, mcdan dl·n ~om lick en riooring skulk bli rik. Oglfr skulle i staller den bli som lick binermanddn. degcn for art lusscbttcrna sb bli sa d:ir rikrigr goda, siigcr Brill Asrr.md, sam gert ass reeepter pl de viis tsvellska lussebrooen. Ikin ASlrand bor i Ulrieehamn, men lrberlr i Borls. Han kommer ursprungligcn fran Mycklcby pl Orust i Bohusl:in, och savill dar sam senare i Vasrerg6t1and bakar han virl lussekaner uran minsta saffran. Frln Frist:td i Vastergorland kommer hcnnc.s reeept. En reeept som nedtecknadc.s pl 1930-t:llcr av falkli\'sfarsbren Kl:as Olofssol1. Britt hitt:lde det i samlingarna pl sin arberspbrs, 13011s museum, och har mcd I"iden moderniserll det n:igot, t ex med speciaJveremjol oeh russin. KlrdclllUllllnan, som ar en ridig in\"andrarc bland vara kryddar, hade funnits Eingc i Sl'erige (kom redan undcr antikcn) nar s::!ffrancr dok upp pl 1700ralet med ostindief:mtrna. D:i som nu riiknldes safTrane{ som en dyr och exkll1siv krydd:t nch h:tr lid rig - intc i Vastsverigc i vJ.rje f:tll ~ Iyekats konkurrcr::! lit den billigJ.rc kardClllumman som br6dkrydda i advents- och julbroden. VITA LUSSEKATIER 30-35 ST 150 g smor eller margarin 5 dl mjolk 50 gjiist 1/ 2 tsk salt 11/ 4 dl socker 11/ 2 tsk firsksto"a kardemummakatnor 5 dl speclalvetemjol 8 dl vetemjol evaggula ev russln $Om dekoratlon GOR sA HAR: SJU SORTERS KAKOR & EN BURK HEMBAKAT I den klassiska bakboken hittar du bl a detta urenkla kakrecept. Gor ett paket med en sats nyb& kade kakor och en bOk. GAFFELKAKOR CA so ST 200 g m:trgarin cUcr smor 4 msk sockeT I Y.t dJ havregryu 3 dl vctcmjol GOR SA HAR: • San ugncn p~i ::moOc. Ror s:tml1l:lJl matfett adt sock!.:!'. Tilisarr havrcgrynen oclt mjolcr. Forma dcgen till runda kulor. Ligg clem p~i smord phir eller bakpl:irspapper. P1:ttta rill dem mecl en gaffcl. Griiclda mitt i ugncn ea 10 minuter. 1. Smalt matfettet i en kastrull och hall p~ mjalken. Blandnlngen ska bli Uummen. 2. Las upp jasten I lite av degvatskan i en degbunke. 3. Tillsatt resten av degspadet. salt, socker och den statta kardemumman. 4. Rar ner sa mycket av mjalet aU degen blir smidig och laU slapper bun· kens kanter. 5. Arbeta val i maskin eller med rejal handkraft. Stro pa lite mjol innan degen tacks over. L~t jasa ea 40 minuter eller tills den uppnatt dubbel storlek. 6. Satt ugnen p~ 250°C. 7. Arbeta ihop degen p~ bakbord oeh kn~da den smidig. 8aka ut lussebro. den till onskad form oeh storlek. 8. Lagg brOden pa smord pl~t eller bak· papperskladd pl~t. Pensla med uppvis· pad aggula am du viII fa braden gul· glimsande. Annal'S kan du prova pa att pensla broden med kokhett vatten nar de kommer ut ur ugnen. Det gor dem glansigare. men inte fullt s~ gyllene sam med aggula. 9. Gradda 8-10 minuter mitt i ugnen. "