Buffé 1
APELSINMARMELAD MED LIME ELLER CITRON 1 kg blanda
de cHrusfrukter (ta knappt mogna apelslnor, de Innahaller mer pektin) 8 dl vatten 12 dl socker GOR sA HAR: 1 . Borsta frukten ren i varmt vatten. Skar bort del yttersta lagret med en vass kniv och skar sedan skalet i tunna strimtor. 2. Skar bort den vita hinnan frAn frukten och skar fruktkottel i smill bitar. Ta vara pfi karnorna och lagg dem til1sammans med del vi· ta friln frukten i en silduk och knyt om med ett snore. 3. Koka frukten med vaHnet och karnknytet i 45 minuter. Ta gry. tan av varmen och ror ner sockret. Koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Passa sA del Inte kokar over. 4. Gor marmeladprovet. dvs 6s upp lite marmelad pfl ett kylt fat. Ora en ranna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter Ihop ar marmeladen fardig. Om Inte sill rAt marmeladen koka lite langre. 5. Ta grytan fran varmen. Vanta nagra minuter, ta upp kamknytet och skumma marmeladen noggrant. Os upp marmeladen pa rena heta burkar och satt pa lock. Del kan la n~a dagar innan marmeladen stelnar. Forvaras svalt. APELSINSAfT I VACKER FLASKA All safta och sylta hor kanske hosten lill. men december ar en rlktig apelsinm;!mad. sa ta vara pa de fina apelslnerna och gar en sats saft. Del ar enkell. Om du anvander blod· apelsiner bUr det en riktigt Julrod saft. 1 kg apelslner 9-10 dl strosocker 3 tsk cltronsyra 5 dl vaHen GOR sAHAR: 1 . Tvatta och borsta apelsinerna noga. Skala dem tunt med potatisskalare. Lagg skaten I en skal med citronsyra och socker. Hall over kokande vatten. ror till sockret lost sig. 2. Dela och pressa apelsinerna. Blanda fruktsaften med den kana sockerlagen. Sila bort skalen och hall upp pA flaskor. GLASS MED JULSMAK Fi)(a din egen glass med julsmak. Kop gama den billigaste hushallsglassen. Det blir jattegott anda. utga fran 1 paket vanil} glass (1/2 liter). Kanelglass: 2 msk kanei. Kardemummaglass: 2 msk krossad kardemumma. 2 msk starkt kaffe. PepparkaksgJass: 12 krossade pepparkakor. Gor sa hi r: Ror glassen mjuk och rOr ner smaksattningen. FOrdela i sma formar och stall I frysen nagon timma. Eller ha glassen i en stor form och servera som kulglass. gama med citrusklyftor. LUTFISK FOR KONNASSORER Lutfiskens Vanner dricker gama elt glas vin rill den Made fisken. l ex ell ungl, mooelfyfligt och frukfigt rOdvin. eller en ung Sauternes moo Frasch syra, bibeMIlen frukt och en god portion iJdelsolmal NYZEELANDSKA FIKONBOLLAR MED GLOGG 100 g mandelmaS68 100 g .Ikon 100 g dlgestivekex tea 7 st) 2 msk smor 3 msk glogg, girna starkvln ca 200 g choklad, typ block GOR sA HAR: 20 1 . Riv mandelmassan i malberedaren. 2. Byl till knlven och mixa med fikon. digestivekex. smor och glogg till en formbar massa. Stall kallt en stund. 3. Rulla ca 20 bollar och stall kallt. Smalt blockchokladen I vattenbad och doppa bollarna. J"'!'" 5fjdhijIS/lul(t der dO«(}1l UI Emma i Nya Zeeland har skickat en julhalsning. Med den fotjde ocksa ell paket innehal1ande deras sota julspecialitet: coconut ice. Pa bilden syns aven vit chokladtryffel, se sid 9. AV ANNA (lIDOARD" T INA ItEI.I.Ilf.RO rOTO: 1'61'K NII.5S0N COCONUT ICE 7 dl florsocker 11/ 2 dl mjolk 25 g smor 1 krm utt 11/ 2 dl kokosfilngOf rOd karamellfirg GOR sA HAR: 1_ Blanda florsocker. mjolk. smor och salt I en panna eller kaslrun. Varm forsiktigt och ror hela tiden lills sockret har lost sig. 2. Lat puttra utan all rora till dess aU smeten bUdar en mjuk boll nar man droppar ner lite i iskallt vaUen. 3. Titlsatt kokos. Hall halften av smeten pa en smorad plAt. Droppa i nagra droppar karamellfarg i den halft som ar kvar och tat den bti rosa. 4 . Bred ut det rosa pA del vita. Smeten stelnar ganska fort, sa arbela lite snabbt. LAt kalina lite grann och skar I bitar. RufTi Ililoof!