Buffé 1
GODA~AiffiT {I ' t/~U ' I ~ .. ' Blir man bortbju
den veckorna fore jul kan det vara raligt at! ha med sig nagot annat an den traditionelia julgruppen. Har far du tips pa sma klappar sam du kan gora sjalv. Ge bart en flaska saft och lat aven den vackra flaskan bli en present, eller baka en saffranskaka eller en lattgjord kavring och lat varden eller vardinnan behalia den fina formen. JULOLSTOPPEN I996 AV TONY WAl.I. IN Son dler torrt, svagr dler srarkr? Eller jJncsrarkt: Utbudet p~ julul gar del svan att valja. En cftcolliddag ti1lsammans med w-ralet olskrilx:mcr ocb +0 olika jll iol g:\\' fOljande mycker subjektiva IOpplisra for 1996: Uland de svab'"3 srarkolen. ca 5 %, fastnade jag for Pripps. som har err rr.ldi tioncllt julol med IJtt sOtma och viss rnaltigher. Annll mer "ju]" f.1.tm jag i Gefleborgs bidmg. bin har en mall ig, lire mullig doft, sorman finns dar liksom lite rosrad karaktJr. Oct kunde dock ha mer av upprrJsch:lIldc beska. SAFFRANSKAKA I FIN FORM 200 g margarin eller smor 1 paket saffran iii 1/ 2 g ev 1 sockerblt 2agg 3 dl socker 11/ 2 dl mJolk 4 dl vetemjol 2 tsk bakpulver florsocker GOR sA HAR: 1. Satt ugnen pa 175°C. 2. Smorj och broa en slat, rund form med lostagbar kant. ca 24 em I diameter. 3. Small matfettet och 'at det svalna. Stot saffranet i en mortel. garna med en sockerbit. 4. Vispa agg och socker por6st. Tillsatt saffran, matfett och mj6lk. S. Blanda mj61et med bakpulv· ret och ror ner det I smeten. Hall den i formen. 6. Gradda i nedre delen av ug· nen ca 45 minuter. $ikta over tlorsocker. 811ff" I !/1996 Haftig smak Uigg en skiva Kvibifle adel· ost ptJ en pepparkaka. Servera t ill ett glas korsbarsol; en ovantad, spannande och utsokt smakbrytning. Passar ocksA som gtoggt iflbehor. Lite mindrc julkarakrar fann jag i Spendrups a i, men det ar and5 ett m)'ckcr gort 61 sam sJkert passar uunarkt rill ju lm:uen. Detsamma galler Ahle ju161, sam bjllder p1 en torr, rost..ld maltkaraktJr. [ dl:n st:J.rka klassen, Cl 7 %, llpp' skarrade jag Three Hearts mcd cn aning apdsindoft; torr, barrig och larr syrlig sillak och ell spJnnande kryddighct i l:ftersmakcn. Det nasran svarra 611.:r Carnegie Argingsporter gjordt: storr inrryck rncd myckl:t tjara men and1 balanserad smak. Citms· och cbokladdoft, Iakrits· smak, harligt!, ble\' omd6met for det bdgiska Regal Christmas. Err bra "nlllgr'" 6J ar ocks1 Samuel Adams Winter Lager, som har 1.'11 frisk, inre sa k1ctig .~mak och fin apdsinton i efter:smakcn. Bist 1 tat och min fa\'ori r var det grumligt orange La Chouffe med frisk, fmkribTf syrlig doft och smak. Pcrfekr till den fet:J. jll[matcn. LATIBAKAD GE-BORT-KAVRING SATSEN GER 2 BROD 14 dl ragsUd 8 dllattfil 1 dl mork brOdslrap 3 tsk salt 4 tsk bikarbonat 2 msk maIda b..odkryddor 1 msk smor GOR sA HAR: 1. Blanda alia Ingredienser tin en grot i en sktJl. Sleva upp i tvtJ smorda 11/2·liters formar. 2. Satt in formarna pa nedersta fal· sen i kall ugn. Satt ugnen pa 175c C. Gradda i cirka 1 timme. AV ANNA GIl)GAlto &- TINA HELLIlEltG fOTO: I'EI'f. NII.5S0N 19 ...