Buffé 1
Viktigaste julmaten Skinka Kottbullar Illlagd sil
l Julosr Prinskorv V6rtbrod 95% 82% 79% 73% 67% 62% }:Ulssons frestdse 60% IUsgrYllsgrot Karl' Knikkcbrod R6dk:il Lel'crp:lSlej RCI'hcnsspjiill Lmfisk Sylra Skinl(aIl ar julbordets hojdare For 95 % av svenska folket ar skinkan fortfarande den absolut viktigaste ingrediensen pa julbordet. Och vi valjer skinka med omsorg nar det galler saval pris sam kvalitet och bekvamlighet. • H~Uldcl och ind ustri liiggcr n~r en srorl arberc p:i :Ut fli fram skinka som k"n UPI' rill fOr\'iimningarna. Bakom sig har m.lIl provkokcn och Kouillfofmariull som ger 1'5.(1 Deh ~Illl"isn illgar fOr bistJ n:sutr:u- i lmsh:illcn. Il LOTLAGG I NTE Ocr SCIl:tStc ddcr:it an man illtl.: bellovcr blorlagga skink:m ens om man ugnsbabr den, dcr racker an spot:1 :tv skinbn under bllt \"a[t':I1. Ocr af btl for det gor ill fararbe-rcr cnk1:m: adt sllabbarc. T)'\'3rr har lmc all,\ tillvl,;rbrc iindrat sina nikl'ttt'CXlcr eilligt del r;ickr. Sl1J.bb, och cnkdl viII vi ha det. Skinkan mcd bell ;ir i smn ~ett berra fran marknadell, ugnsbakningcll blir ali t vanligan: for an dCI ;ir bckv:illlr. Oeh IHI kommer lvell dl'll fa rdigkokta julskillk.1!l som bara kriin:r griljlTillg d:ir helllllla. TESTER IN I DET SISTA JUlot IlU nar jag skrivcr der!"a h~lkr l eA Provkuk som bast p;i med ~rets srora skinktcsr. ProVcf fr:in ICI'erantorer ,W lCA:S ddikaresskinka t:lS. Man gransk.ir skinkam. form, vikt, hur mycket den I:irrnr i vikt (l'll skinkJ sam kokas blir normalr ea l5 % lanare). Skinkan tilbg:ls enligr all\'isl1ingarna och pro\"Stllakas:1\' l'xpenpanekn. Kritiska s)'npunkrer fors ~ed;\n tillbaBufr.; Il/Jyyf> k:l till ink6parna som har ckt som underlag i slurdiskussiOI1('n Il1l~d lew mntorerna. STALLER KRAV KI'alitctskr:"II'cn p:i skinkan iir hoga. Dds st:iller v.ira inkop:tre krav p:i hurul';d.1 dcn rar vara frysr dler huc, hur hog konproccllten hos grisarn:1 l1l;;ste \'ald, hllr liinge den sk.1 saltas, hur den ska put5;tS oeh ddas. I botten {inns ocks~ lagcns krav p:' vad som menas med skinka; dl's .lIt dct iir "Iarmllskllbtllr fdn svin med narurligt tillhorandc fe rt- och bindv3v, l11ed dler man ben" (rex grisens bog fa r illte k.lllas skinka) oeh :m ~vattenha[rcn illtc fk ol'crsriga 81 % per 100 gram i en sa lt :ld ski llka" (narurlig I':menhal r i osaJt:ld skinka ligger pft ea ~o%). la, del iir myeket som ska Hiimma in · n:ln julhordels hojdpunkt hamnar p5 fa - let. Oeh sedan hiillgcr slurrcsllitater fakliskt p:i. dell som tilbgar den, dC[ ii I" vik· rigt:ltt precis riitl innertemperafllr uppn:is. Fijr se skinkan, den vii i varken min fulllilj dkr n;\gon allllan Illisslyekas mee! dler al'sr:i ifdn. Visserligcn gor vi m:lTlagningell bek\'lmare mee! en hel dd f:irdiga produkrer mcn (r:ldirionerna \'ill vi h:1 kvar. Der fr:ungar med all onskviird tydlighct aI' dell Sifoundcrs6kning som ridningen Supermarkcr gjort bbnd s\"Cnska kOllSIllIleilter fOr andra :i.rcr i r:ld (debr:lv dell i rabdlcn ol'an). Oeh visst iir dcr roUgt! GOl) JUL! 59% 58% 49% 47% 39% 37% 35% 34% Sifllllmk"""knint: it,.. lidnillt:'''' sura' IlUrkC'. Fr.lj;~: Vilk~ "Ulr~ner/<lr .. ck,.,.n~ <I" ml~l~ fi"n~ .. pl Jm julh<)ru. Melker Under hOsten har vi vant OSS vid art se Melker Andersson $Om tevekock I Iyran pa torsdagar. Han har dar vlsat prov pa stor • kreativltet, nagot $Om vi ocksil fick smakprov piJ I Butte nr 9. Melker, som driver restaurang Fredsgatan 12, I Stockholm hamtar garna Inspiration mm den amerlkanska vastkusten, men sa har I jultld ar han heller inte frammande for att ga till vart narmaste grannland I vaster. VIII nl se hur han [agar till den norska lutflsken sa ska nl titta pi. TV4 nu piJ torsdag; alltsa den 12/ 12. NORSK LUTFISK Usbeth Kohls KOIISUllltlJl, hRlmf &" lIIilj"[) • FOR 4 PERSONER 800 g urvattnad lutflsk 400 g potatls 1 gullok 200 g bacon 400 g frysta arter 2 dl creme fralche salt, peppar ev muskotnot 100 g smor hackad persllja GaR sA HAR: 1. Tiliaga fisken eniigt forpack· ningens anvisning. 2. Skala och koka pOlalisen. 3. Skala och hacka token. Tar· na baconet. Stek detta. 4. Koka arterna 1 minul. Hall av vattnel. Mixa dem i matberedare/mixer. Passera genom en sikt/finmaskig natsil. 5. Blanda artpuren med creme fraichen. SmaksaU med sail. peppar och ev riven muskotn6t. 6. Smalt sm6rel. Hall/sila av det klarade. skirade smOret. 7. Uigg upp fisk. sas och potatis pa tallrik. Garnera med persilja. Bjud smoret till. 29