Buffé 1
BASILIKAGRAVAD STROMMING I ih kg f.irsk strOmming
Tl LI.I.AGEN I liter vattcll 2 dlittiksprit (12%) 2 msk salt IIASTL IKASAS I kruka f:irsk hasilika I vitloksklyfta 4 dl t:reme fraichc salt och pcppar GOR SA HAlt: I. RCllS:l nch file:! och dra skinner :l.\' siTommingcn. Bbnda bgcll och s13 dell over filccrna. Ut sci bill OVCf n:lUcn. 2. Hall 31' bgCll oeh l:h slrol11l11ingcll ligga en Sl'und p:i dubbb bgcr hush:illspapper cllef ell koksh:mddllk som Sllgcr lIpp ovcrn6dig vatska, annars tlII11l3T sig sasen. 3.Sk61j och gro"h:1cb basilikabladcll . Blanda lTlcd creme fraichc och viti6k i en mixcr/m:nbcrcdarc. Mi..-'::l tills creme fr:lichen blivit liltsr groll och rjuckn3r. Smaka av med salt och peppar. 4. Vand fOrsiktigr ncr srrommingsfilcerna. Dc ska heist srii. 2 dygn i kyl, men aT goda rnbn cfrcr en dag. AGGHALVOR 1.1. dJ hackade farsk.:.t kryddorter 1 dl creme fraiche sall och pcppar 80 g lojrom COR SA HAll: l. Sbla och deb aggen p5 Eingdcn, ('a UT gubn. Gatfdmosa gulan i en bunkc, blanda 11('1' cremc fraiche, hackad gr;is16k och f.irska kryddoncr. 5alra och pcppra. 2. Fyll iigghalvoma, sprirsa gama. Gor slll:i fina agg av liijrommcn med hjalp av tcsked nch lagg 1'5 rappen. MEDWJROM 5 hoirdkokta agg 1 knippe griislok 1 DEN GODASTE JULSILLEN 4 urvatt::nadc siHfilCcr I rOdJok I dJ iittiksprit (12%) 2 dJ vattCIl 2 dJ sockcr 10 kryddpepparkorn 10 svartpcpparkoMl 10 kryddncjlikor (krossadclstotta) 2 1agcrblad GOR S HAlt: 1. Blanda all:1 ingredicnser mom sill oeh 16k i en kastrul!. Koka ihop bgen i + minuter. Li.t den svaln:l. 2. Ski "a lokeil oeh sillen. Varva i en snygg kruka. Hiillover den b lla Iagcn. 3. Lit del' hda sd kallt i 2 dygn forc servering. RULLAD DILLSTROMMING 600 g strolllmingsfLIe TILL LAGEN 2 ·dl vatten 2 dl socker 1 dJ iittiksprit (12%) 5 kryddpepparkom 1 dJ finskurcn dill samt dillstjiilkarna CdR sA HA ll : l. Klipp bort ryggfenorna p5 strommingen. Rlllla ihop clem rned skinnsidan m3.t. Llgg clem, snyggr ihopmllade, tin i en kastru ll . 2. Blanda Iagen, hiill dcn (lVer strommingcn. 3. Lit dcr hcla kob llpp Deh scdan fOrsikrigl sm:i.sjllda i 8- 10 rninl][cr. 4. Dra bSTrllllcn fr:in varmcll oeh kyl snabbt. 5. 5tro1l1ll1ingcn sb Sl:l b ill en dler crr par dygn fOrc servcring. JULSKINKA 1 urbcnad skinka, 1-2 kg ca 2 IUsk rarinsocker ca 1 IUsk vatteD GOR SA HAlt: l. Siirr llgncn p:i. 12S°C. 2_ Ta :tv niitct frun skinkan, skulj dcn i kallt vattcn. Ruta svalen mcd cn vass kniv, L'igg skinkan i cn llgnssikcr fo rm. Stick in kurtcrmomctcm i den tjoekastc dclen av skinbn. 5riilJ in skink:lll pa ncdcrst:1 falsen i llgncn, 3. Skink:1ll iir klar n3r \crmomctcrn visar 70o-75°e, jag l),ekcr all 720 e iir dcn pcrfckr:1 Icmperarurcll. 4 . Pensla skinksdlen mot' slmCl med farinsoeker urron i lilc varml' vancil. Om man har en smr skinka som :ir \Ifbenaci, da hFilpcr nara rllm skinkan art h: i1Ia ihop dell. Anringcn kan lIlall binda den sjiilv eller liigga skinkan i alllllliniumfolie oeh nar dell iir kb r [;\ borr niirerjfolicn, rUfa skillkan och griljera dcn !TIed f71rinsocker. BETA REVBENSSP]ALL 1 'h-2 kg revbclIsspjiill MAIU NAD OCH GLASERI NG 2 IlIsk riVCII syltad ingcfara 3 IlIsk soja 5 IlIsk swcet chili sallCC 5 msk honullg 2 IlIsk viniiger GOlt SA HAlt: I. Siirr ugncn p5 175°C. 2_ Hlanda ingrcdicnscrna rill marinacicll. I-Ell dcn i en star plastp:i.sc. 5k:i.ra k('lI'te t mcllan rcvocncll och liigg i p:lscn. L:it st:i. bllt i minst 2 timmar, giirn;1 liingrc. 3.1"3 lIpp och Eigg spj;illen i cn l:lngp:lllna. 4. Ugnssrek i +0 minuter, viind spjiillcn och stck i ),ttcrligare 30 minuter, pensla cller os marinadcn o\'cr da och da. 5. Skrapa av spjallen cv svan skorp:! innan de scr\'cras. ENDIVE-OCR APELSINSALLAD 3 apclsiner 1 endive 1 kruka rucolasa11ad 1 huvud loLlorossosallad 1 liten rOdIok l 'h torkad strimlad aprikos L • , I