TIDNINGEN TILLVÄXT 1
MARKNAD 60 Svenskarnas topplista på grillen 1. Fl
äskkött (t ex fläskfilé, fläskkarré) 2. Nötkött (t ex entrecote, biff) 3. Kyckling 4. Korv 5. Grönsaker KÄLLA: KRONFÅGEL 97 procent Hela 97 procent av alla hushåll grillar någon gång under sommarhalvåret och mer än hälften grillar minst en gång i veckan. KÄLLA: KRONFÅGEL Kött & grönt i siffror Hur många, hur mycket? Här hittar du intressant statistik och snabba fakta – om stort och smått, viktigt och kuriosa. 12000 Svenskarna köper varje år mellan 10 000 och 12 000 ton grillkol och briketter. Prislappen ligger på omkring 200 miljoner kronor. KÄLLA: SVD 1–2 minuter De mest snabb grillade grönsak erna är tomat och paprika. De blir färdiga på 1–2 minuter per sida. Äpple och banan i skal är också enkla att grilla och goda till maten. KÄLLA: KRONFÅGEL 200–300 grader Temperaturen i grillen ligger ofta på 200 till 300 grader. KÄLLA: SCAN Tillväxt 15 procent Poängen med briketter, som står för 60 procent av försäljningen, jämfört med kol, är att glöden är jämnare, varar längre och dammar mindre. Huvud delen av kol och briketter importeras från Sydafrika, Argentina, Estland, Lettland och Polen. KÄLLA: SVD 25 minuter Allt som tar mindre än 25 minuter att grilla, exempelvis skivor av biffar och kotletter, grillspett, korvar och grönsaker, ska grillas direkt över värmekällan. Större köttstycken placeras på den halva av grillen som inte har glödbädd så att köttet grillas med indirekt värme och smaksätts av röken. Använd lock så att du tar till vara röken som kommer från glöden. Då fungerar grillen som en rökugn. KÄLLA: SCAN FOTO: SHUTTERSTOCK FOTO: SHUTTERSTOCK