TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Många menar att allt hänger på rec
eptet, men jag vill poängtera tillverkningsmetoderna. > bryggeri och kokade sin första vört i en konserveringskastrull i familjens kök i Ingvallsbenning utanför Hedemora. I mitten av 1990talet började han göra verklighet av sina ambitioner genom att rusta gårdens smedja till ett hobbybryggeri. – Drömmen kändes inte längre lika avlägsen, säger han. MED TIDEN VÄXTE han ur det gamla hantverkshuset och började ett par år senare snickra på det som skulle bli den första verkliga bryggeribyggnaden. Han hade massor av idéer, men brist på pengar. Startsträckan var lång – sju år. Det första året, 2004, framställdes 8 000 liter. I dag bryggs den volymen under en 30 Tillväxt Humle ger ölet beska och smak Att brygga öl är en komplicerad process som består av många steg. Flera basingredienser påverkar ölet på olika sätt under bryggningsprocessen: korn, som när det mältas blir malt, som ger ölet fyllighet, sötma, färg och maltsmak. Humle ger ölet beska, smak och doft medan jäst ger alkohol och kolsyra. enda arbetsdag, vilket betyder 1,4 miljoner liter om året. Med det är företaget störst på öltypen ale, med en fjärdedel av den svenska produktionen. Bryggeriet har vuxit till det sjätte största i landet, men är i storlek förstås inte i närheten av Carlsberg och andra industriella tillverkare som totalt dominerar marknaden med den typ av öl som svensken dricker mest av: lager. Lager och ale. Två olika sorters öl. Den är ena är storsäljaren, den andra uppstickaren som på tjugo år växt från ingenting till att utgöra en ny ölkultur. – Det är vi på Oppigårds och ett litet gäng andra små producenter som har plogat för det nya. När vi startade var ölmarknaden ganska fattig. De stora bryggerierna stod inte för någon artrikedom och variation att tala om med sin lager på burk. I STORT SETT dricker folk inte mer öl nu än förr om åren. Däremot har de fått smak för hantverksöl, som enligt Björn har ökat med 20–30 procent om året. Sättet att framställa ale skiljer sig från lager – en avgörande faktor för honom i början. – Ale kräver billigare utrustning, är enklare att producera och tilltalar folk som tycker att det är värt att betala några kronor mer för att få något som smakar lite mer. Svårare var inte valet för mig när jag startade. Jag satte i gång med ale för att det är enklare och billigare och ger bättre betalt än lager. Björn Falkeström talar varmt om