Struktur- och investeringsfonder 2020 1
Sköta naturoch kulturmiljö. Ulf Erik Johansson "S
kogens miljövärden" Östergötland s län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Kulturarv Fisk och Bröd LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLANDS LÄN Mathantverket verkar i branscher där regional matkultur utgör en viktig del och efterfrågan på mathantverksprodukter med tydlig koppling till regional identitet och tradition ökar bland konsumenter. För att möta efterfrågan och möjliggöra utveckling och tillväxt hos mathantverksföretagen kan innovativa produkter med grund i bortglömda traditionella metoder tas fram. Vi vill i projektet fokusera på området fiskförädling där innovation och tradition kan sammanföras. Fiskförädling utgör en mycket viktig del av Sveriges gastronomiska kulturarv samtidigt som det finns ett starkt nutida intresse för äldre tiders matarv. Syftet med projektet är att bidra till ett långsiktigt ökat intresse för Sveriges gastronomiska kulturarv genom att inventera, sammanställa, anpassa och sprida forna tiders recept och förädlingstekniker till en ny generation mathantverkare. Projektet syftar även till att stärka mathantverkares kunskap om traditionella metoder och recept inom fiskförädling som grund för produktutveckling som kan öka deras försäljning och försörjningsgrad. Äldre tiders traditionella förädlingstekniker och tillagningsmetoder baserade på inhemska råvaror har inom flera områden fallit i glömska i takt med att fisket industrialiserats. När kyl och frys blivit allmänna hushållsapparater så har äldre förädlingstekniker fått ge vika för färskmat och halvfabrikat. Det saknas en samlad beskrivning av tekniker och recept inom många områden av fiskförädling, i synnerhet anpassade för yrkesverksamma fiskförädlare. Vi upplever att branschen efterfrågar just detta och genom att uppfylla det behovet läggs grunden till innovativ produktutveckling hos företagen. Inom projektet vill Eldrimner synliggöra, sprida kunskap och stärka intresset för detta kulturarv. Aktiviteter i projektet kommer utgöras av workshops inom fiskförädling för att utveckla och anpassa metoder och recept till nutida förhållanden. Aktuella Fäbodkompetens i Nordiskt kulturav för restaurangutve ckling DigiDest AB I Valsjöbyn i Jämtland ligger Myhrbodarna. Där håller familjen Myhr fortfarande traditionell fäboddrift varje sommar. Det är också därifrån som Guide Michelinrestauranger som Ekstedts och Fäviken hämtat inspiration och kunskap till sitt eget innovativa mathantverk. I det här projektet har vi för avsikt att ta fram information och skapa en utbildning om fäbodkulturens mathantverk. Syftet är att tillgängliggöra kunskapen digitalt för restauranger, besöksnäring och matintresserade privatpersoner. Vi vill bevara, dokumentera och kommunicera detta unika kulturarv, medan familjen Myhr fortfarande är verksam på platsen. Vi vill också bidra till en långsiktigt hållbar kunskap om mathantverket, inom såväl restaurang som hos olika matproducenter, kulturella och kreativa näringar samt besöksnäring. För att säkerställa kunskapsöverföring hos en större målgrupp kommer vi att arbeta med digitala informationsinsatser. Projektet är ett samarbete mellan Digital Destination, Nordiskt centrum för Kulturarvspedagogik (NCK) och Myhrbodarna. Söka stöd för att sköta natur- och kulturmiljö Amy Lundh OMRÅDETSNUMMER 1: Området är klassat som objekt med naturvärden och de störst naturvärderna är koncentrerade till den nordvästra delen. Här växer äldre bokskog med naturvärdesstrukturer. Denna bokskog avgränsas med en stenmur och söder om denna övergår trädskiktet till en 25-årig lövskog av dominerande klen björkskog men med inslag av bok i olika konvcentrationer inom hela ytan. På sina ställen är bokskogen lika klen som den dominerande björkskogen, men överallt finns ett uppslag och flerskiktning av yngre bokträd. Målbild: För norra delen är en utveckling av sluten, solitärinslag och olikåldrig bokskog, med inslag av död ved huvudinriktningen. För den södra delen är inriktningen att gynna nästa generations bokskog. Åtgärdsbeskrivning: I norra delen friställs några solitära bokar, död ved skapas och igenväxtningsvegitation tas bort. I ungskogsdelen glesas björkskogen ut och bokträden gynnas i alla lägen, i synnerhet de riktigt unga bokträden. De stenmurar som finns inom området synliggörs och träd eller risdelar tas bort, samt att man undviker att skada stenmurarna. OMRÅDESNUMMER 2: Området ingår i en större ädellövsskogskomplex där detta område hyser intressante naturvärdesstrukturer. Stenmurar som avgränsat tidigare markanvändningar finns på området. Området är under igenväxning och behöver naturvårdsåtgärd. Åtgärdsbeskrivning: 1-7 MIljövärden: - Natur/kulturvårdsmål tex. NS eller motsvarande - Åtgärderna utvcklar områdets fulla miljöpotential och påverkar hela arena (total arel ca 30 ha) - Frihuggning av kulturmiljöer och fornlämningar Jämtlands län Främja lokal utveckl ing på landsby gden 276 698 7 623 Jämtlands län Främja lokal utveckl ing på landsby gden 201 465 Västra Götalands län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den 30 492