Struktur- och investeringsfonder 2020 1
Attraktiv bygdegård 2.0 BERGSHAMRA BYGDEGÅRDSFÖRE
NING Bergshamra bygdegård är byggd kring 1930. Fram till 1957 fungerade huset som ett ålderdomshem. Under 1970-80-talet fanns Bergshamra bibliotek samt Posten i lokalerna. 1990 skulle det gamla ålderdomshemmet rivas eller säljas samtidigt som bygden behövde en samlingslokal med aktiviteter för alla. Bergshamra bygdegårdsförening bildades och lokalen levde vidare och föreningen fick då till stånd ett 25-årigt nyttjanderättsavtal med Norrtälje kommun.2010 aviserade kommunen att man ej avsåg behålla fastigheter som inte ingick i "kärnverksamheter". Föreningen förhandlade då fram ett övertagande av fastigheten som genomfördes helt 2011. Genom åren har fastigheten successivt renoverats med bla energikonvertering, ommålning mm. Bygdegårdens inre kärna dvs. verksamheten har också successivt byggts på genom åren och är idag en naturlig, vital och välbehövlig samlings-och mötesplats för samtliga boende i bygden. Lokalen är utrustad med konferensutrustning, trådlöst bredband samt ett ungdomsrum i sutterängplanet. Vi hyr ut lokalen till lokala grupper såsom vävstuga, vårdbolag etc för att ekonomisk klara av driften för fastigheten. Lokalen hyrs även ut för konferenser, bröllop och övriga arrangemang. I lokalen bedrivs även yoga, gymnastik, musikcaféer, körverksamhet mm. Vi har även öppnat ett "eget" bibliotek i ett av rummen dit folk kan lämna böcker och även låna böcker som andra lämnat. Byggnaden är dock gammal och kräver ständiga restaureringar för att klara av att möta de krav som en modern samlingslokal bör omfatta. Denna ansökan avser begäran om projektstöd för att renovera delar av det 30 år gamla köket som blivit rejält slitet och ofräscht. Standarden på köket är idag undermålig. Bland annat är arbetsytorna felkonstruerade vilket gör att det blir trångt att vara flera personer samtidigt vid arbetsbänkarna, skåp och golv är 30 år gamla, spisfläkten Informationssk rift om det biologiska kulturarvet i den skånska skogen REGIONMUSEET KRISTIANSTAD Biologiskt kulturarv i skogen I Skåne är nästan alla ytor påverkade av människan och i hennes spår följer många arter. Vilka är de, hur känns de igen och vad krävs för att de ska kunna leva vidare i skogen? Regionmuseet vill göra en informationsskrift om det biologiska kulturarvet i skogen, om arter som finns att hitta i det skånska landskapet och som finns där på grund av människans markbruk. Det handlar om främst om arter som lever kvar vid torplämningar men även om kulturpräglade arter utmed stengärden, ängar/gläntor, intagor, gamla lyckor, bebyggelselämningar, industriell verksamhet, kommunikationslämningar och arter som hör till den betade bondeskogen. Det finns cirka 1300 bebyggelselämningar registrerade i Skåne. Inför arbetet med informationsskriften går vi igenom de registreringar som tar upp kulturpräglad vegetation för att välja ut cirka 30-50 lokaler som vi därefter inventerar i fält. Fältbesök kan behöva göras flera gånger under växtsäsongen för att fånga upp så många arter som möjligt. Inventeringen genomförs av personal med skild kompetens/sakkunskap vilket innebär att arkeolog och biolog (eller landskapsvetare) inventerar tillsammans, åtminstone vid ett tillfälle. Ett återbesök senare på säsongen kan göras av en person. Vi planerar att samarbeta med Skånes hembygdsförbund som kan bidra med sakkunskap/kunskapsöverföring och lokalhistorisk kännedom. De har historiskt källmaterial att bidra med och kommer sannolikt att delta vid en viss del av inventeringstillfällena. Projektet ”Skog och historia” har genererat många nya registrerade lämningar och ibland har även växtmateral som påträffats registrerats. Det vi saknar är ett samlat helhetsgrepp om de organismer främst växter, men det kan även vara till exempel insekter och svampar, som lever kvar i skogen. Inventeringen utgör grunden i informationsskriften om det biologiska Drottning Ödas Restaurang Drottning Öda AB Vi har under 25 år arbetat i hotell och restaurang branschen. De senaste 17 åren på Kisa Wärdshus och Hotell. Håkans tidigare erfarenhet är att arbeta som kock på Stockholmsk restaurangerna i 16 år så som Djurgårdsbrunn, Bäcka hästen, Gyllene Freden och Sigtuna stadshotell osv. Redan från början har vi arbetat med ett miljö tänk i vår verksamhet. Vi har källsorterat, komposterat, och handlat av lokala producenter. Vi har följt våra mattraditioner, och vad de olika årstiderna erbjudit. Så som trerätters årstids menyer, påskbord, midsommarbord, mårtensgås, julbord osv. Vi är också intresserade av våra historiska menyer. När Kisa t.ex. firade 400 år, gjorde vi en meny bygd på 1600-talets rätter. När det var Amerika veckan i Kisa, som byggde på 1850-talets migration, gjorde vi en måltid som byggde på 1800-talets högrestånds måltid under temat ”Vi som stannade kvar” På vår restaurang i Västervik samarbetade vi med museet i Västervik. Vi gjorde Johan den tredjes taffel, som man kunde boka i samband med en visning av utställningen av fartyget Mars. Sedan 2,5 år bor vi på syd östra Öland, i en liten by som heter Össby. Eftersom vi har ett stort mat intresse, har det inte undgått oss, vilka möjligheter det finns här på ön, att vidare utveckla de produkter som odlas och föds upp här. Vi har också genom boken, Mat och Måltid på Öland, skriven av Hans Medelius, tagit del av Ölands historiska matkultur. Vi har också om än i liten skala odlat lite själva Mot bakgrund av detta, har vi gjort en ritning på kök och samlingslokal, i en del av vår ladugårds byggnad. Vi har nu fått bygglov på detta. Tanken med köket, är att använda det till beredningskök, och provkök på öländska råvaror. T.ex. bönor, grönsakerna, lamm, nöt och kyckling. Vi vill göra säljbara produkter och menyer, som man säljer under turistsäsongen i restaurangen. Färdiga produkter säljer vi över disk och på nätet. Utanför säsong, höst och vår, Stockholms län Främja lokal utveckl ing på landsby gden 149 608 Skåne län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den 269 116 Kalmar län Främja diversi fiering , skapand e och utveckl ing av nya småföre tag och arbetst illfäll en 162 261