Struktur- och investeringsfonder 2020 1
Natur- och kulturvård Eva-Lotta Rästas Sköta natu
r och kulturmiljö i skog. Röja på 16,9 Ha mark och skog. Röja så att träden får möjlighet att växa bättre. Röja så att fornlämningar i form av slipskårstenar blir väl synliga. Röja bort sly, buskar, träd så att stenmuren kommer fram, så att det blir framkomligt att gå utmed stenvast. Gallra fram utvalda träd. Röja undan slån för att gynna honungsblomster. Röja hela skogsimpedimentet på 16,9 Ha. Gotlands län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Återställande av betesmark i byn Tjutboda Max Strand Frihuggning av betesmark. Uttag av ffa barrträd men också enstaka lövträd. Frihuggning av kulturmiljöer och fornlämningar. Ris forslas bort från området. Naturvärdesträd lämnas, dock inte på fornlämningar. Jämtlands län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Svensland natur och kulturvård i ekskog Svenslands gård AB Natur och kulturvårds mål NS, Åtgärderna utvecklar områdets fulla miljöpotential och påverkar hela arealen, åtgärder gynnar skyddsvärda träd eller mycket gamla trä samt frihuggning av kulturmiljöer och fornlämningar. Västra Götalands län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Jeremias Persson Fjällman Jeremias Fjällman Den planerade investeringen av livdjur (honrenar) ska bidra till en uppbyggnad av en livskraftig hjord av renar som ska verka för en långsiktig primärproduktion inom Semisjaur-Njargs sameby. Företaget kommer arbeta med ny teknik i den dagliga driften för att anpassa verksamheten mot resurs- och miljömässig effektivitet. Denna anpassning ska göra företaget konkurrenskraftigt i relation till andra företag i samma bransch, och bidra till att lämna ett relativt litet koldioxidavtryck. Samiska kommer vara det primära språket i den dagliga driften av företaget och traditionell kunskap/traditionella metoder inom slakt och tillvaratagande av resurserna kommer tillämpas. Denna investering kommer nyttja mentorskap av erfaren renskötare för att stärka verksamheten och knyta an till det renskötarsamiska kulturarvet. Norrbottens län Underlä tta för unga med rätt kompete ns att starta företag inom jordbru k-, trädgår d- samt rennäri ng Bortglömda fiskar – Kulturarv för framtidens hållbara fiskkonsumtion . Kålrotsakademi en ideell förening Projektets syfte är att synliggöra, tillvarata och utveckla traditionell kunskap och traditioner kopplade till underutnyttjade fiskarter, såväl viltlevande fisk som fisk som har odlats historiskt i Sverige. Genom att sammanföra yrkesfiskare, kockar, forskare, aktörer som arbetar med kulturarv och lokala och småskaliga fiskförädlare ska projektet utveckla innovativa rätter/produkter samt producera kortfilmer som sprider information om underutnyttjade arter. Temadagarna genomförs med akademiledamöterna och kockarna Mathias Dahlgren och Titti Qvarnström som kreativa processledare. Filmerna används för att sprida information om de underutnyttjade arterna, hur de traditionellt har varit en del av vårt kulturarv, och hur de återigen kan bli en del av den moderna svenska kosten. Projektet genomförs genom fem temadagar på fem olika platser i Sverige som samlar alla ovannämnda aktörer för att utarbeta recept och förädlingsmetoder för den aktuella fiskarten/arterna. Arbetet samt resultatet dokumenteras genom en kortfilm från varje temadag, som sedan sprids i Kålrotsakademiens nätverk, samt i andra tillgängliga nätverk så att materialet får nationell spridning. Projektet syftar även till akademisk output genom vetenskapliga artiklar skrivna av medverkande forskare, vilket genererar spridning såväl nationellt som internationellt. Kålrotsakademin och dess ledamöter har publicerat ett flertal kokböcker och böcker som sätter fokus på råvaror och deras kulturarv. Projektet är därför också en första rekognoscering inför det planerade bokprojektet ”Bortglömda fiskar”. Filmerna, recept, kunskap om fiskarternas beskaffenhet, kulturhistoria kopplat till fisken och övrig kunskap som skapas under temadagarna dokumenteras och publiceras och görs tillgänglig i Kålrotsakademins databas för gastronomiska kulturarv. Då statusen hos olika fiskbestånd kan se mycket olika ut på olika Södermanland s län Främja lokal utveckl ing på landsby gden 285 800 128 000 11 059 11 520 77 875