Struktur- och investeringsfonder 2020 1
Rådgivning - Ett rikt odlingslandska p. Ersätter
tidigare ansökan på pappersblanket t med journalnummer xxxx Kompetensutvec kling Ett rikt odlingslandska p. Ersätter tidigare ansökan på pappersblanket t med journalnummer 2016-836 Engångsröjning Skäftekärr SVEASKOG FÖRVALTNINGS AB LÄNSSTYRELSEN I BLEKINGE LÄN LÄNSSTYRELSEN I BLEKINGE LÄN Ersätter tidigare ansökan på pappersblankett med journalnummer 2016-851. Länsstyrelsen genomför rådgivningsverksamhet i egen regi inom Ett rikt odlingslandskap, vid behov kan viss kompetens köpas in via upphandling. Projektet har som målsättning att sprida kunskap om de natur- och kulturvärden som är knutna till odlingslandskapet och därigenom öka intresset och förståelsen för den skötsel och hänsyn som krävs för att bevara dessa värden. Rådgivningarna ska handla om traditionella hantverk, hur man att vårdar och sköter natur- och kulturvärdena på bästa sätt, länets naturvärden, kulturvärden, kulturarv och odlad mångfald i syfte att bevara och utöka det öppna landskapet. Stor vikt läggs vid skötsel av naturbetesmarker. Ersätter tidigare ansökan på pappersblankett med journalnummer 2016-838. Obs, står fel journalnummer i namnet. Länsstyrelsen genomför kursverksamhet i egen regi och handlar upp kursverksamhet inom Ett rikt odlingslandskap. Projektet har som målsättning att sprida kunskap om de natur- och kulturvärden som är knutna till odlingslandskapet och därigenom öka intresset och förståelsen för den skötsel och hänsyn som krävs för att bevara dessa värden. Kursverksamheten ska handla om traditionella hantverk, hur man att vårdar och sköter natur- och kulturvärdena på bästa sätt, länets naturvärden, kulturvärden, kulturarv och odlad mångfald i syfte att bevara och utöka det öppna landskapet. Engångsröjning av betesmark i Skäfttekärr, totalt om 4, 22 ha, för att återställa tidigare öppnare kulturlandskap. Smågranar och småtallar ska röjas bort liksom en del hassel och lövsly. Kulturlämningar ska synliggöras. Marken kommer att betas av nötdjur. Se mer information i bifogat rådgivningskvitto. Blekinge län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Blekinge län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Kalmar län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Bevara forn och kulturlämninga r i Djupdalen Mikael Björklund skogens miljövärden Jämtlands län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Kulturvårdsåtg ärd vid snärjebäcken Jeff Bogeling skogens miljövärde Kalmar län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Granhult lövbacke Kent Johansson Sköta natur- och kulturmiljöer Kronobergs län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Svensk mat och matkultur 1.2 STATENS JORDBRUKSVERK Projektet Svensk mat och matkultur 1.2 syftar till att synliggöra och främja ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning för att därigenom ska jobb på landsbygden. Förutom att sprida information och kunskap om svensk matkultur genom olika kommunikationsinsatser ska projektet också via införandet av en ny tjänst ”Exportguiden” förmedla kompetens kring vad man bör tänka på vid export av svenska jordbruks- och livsmedelsprodukter. Denna tjänst kommer att publiceras via Verksamt.se. Inom projektet sker ett samarbete mellan Jordbruksverket och tre andra myndigheter, Riksantikvarieämbetet, Institutet för språk och folkminnen och Sametinget kring frågor som rör traditionell småskalig matkultur. Gemensamt ska dessa myndigheter synliggöra, tillvarata och utveckla bl a traditionell kunskap, mångfald av växtsorter och husdjursraser, kulturmiljöer och landskap. Enligt en gemensam handlingsplan med såväl tidsplan och målbild, skapas projekt runt om i landet som syftar till att skapa fler arbetstillfällen på landsbygden genom ett ökat företagande där traditionell småskalig matkultur står i fokus. Informationsinsatser sker huvudsakligen genom Smaka Sverige-hemsida, där man samlar forskning och upplevelser för att skapa ett hållbart och innovativt Matsverige. Parallellt med hemsidan sprids information även genom sociala mediekanaler som Facebook, Instagram och Twitter. För övrigt sker kunskapsspridning via respektive myndighets nätverk och kanaler. Under hösten 2017 planeras dessutom en gemensam informationsinsats där traditionell svensk matkultur är huvudtemat. All dokumenterad kunskap och information kommer att leva kvar och kunna användas i olika sammanhang även efter projektets slut. Arbetet inom detta område pågår från 2016 med delrapportering till Näringsdepartementet i maj 2017 samt slutrapportering i april 2019. Därefter ska projektresultaten följas upp Jönköpings län Främja diversi fiering , skapand e och utveckl ing av nya småföre tag och arbetst illfäll en 5 102 710 12 441 3 600 10 800 10 803 418 024 832 326