Struktur- och investeringsfonder 2020 1
Gallra fram lövrik skog Jan Gullik Gullmark Sköta
natur och kulturmiljöer Västernorrla nd län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Utveckling av samisk livsmedelsprod uktion mot offentliga kök Torsta AB Torsta AB har ett projekt för tillfället som handlar om att stödja offentliga kök med samiska besökare så att de även lär sig och implemeneterar den samiska matkulturen. Projektet heter " Samisk matkultur i offentlga kök" och finansieras av SJV och Region JH. En erfarenhet från det projektet är att det är svårt för de offentliga köken för att få tag på lämpliga råvaror produkter med samiskt ursprung. Den produktionen som finns i dag är riktad mot privata sektorn. Erfarenheterna från det pågående projektet har lett till att Torsta AB som ett nästa steg vill jobba med de samiska företagen inom matområdet för att utveckla deras erbjudanden till de offentliga köken. Centrala aktiviteter i projektet kommer att vara att arbeta med olika metoder för produktutveckling i syfte att möte uttalade behov från offentliga kök. Det handlar både om att ta reda på kundernas behov och fram för allt testa olika kreativa metoder för att ta fram produkter som passar i systemen i offentliga kök. Projektet kommer även att trycka på möjligheterna att ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna, tex produkter av renblod, för att öka lönsamheten. Projektet kommer att anordna träffar där samiska matföretagare och personal i offentliga kök får träffas och utbyta kunskaper och erfarenheter samt diskutera olika möjligheter till hur man kan få till mer samisk mat i de offentliga köken. Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om varandras villkor. Inom projektet planerar vi att genomföra utbildning om offentlig upphandling och hur man kan bli leverantör till offentliga kök. En viktig fråga är även att undersöka olika distributionsmöjligheter utifrån miljö- och klimatpåverkan. Projektet kommer även att bidra till att hålla i nätverk med företagare inom livsmedelskedjan eftersom möjligheterna till att leverera till offentliga kök kan ökas om man är fler företag som samarbetar. Johan Rahkola Johan Rahkola Miljövårdande skötsel i samt utveckla natur och kulturvärden i Kassa, Pajala Jämtlands län Främja diversi fiering , skapand e och utveckl ing av nya småföre tag och arbetst illfäll en 1 044 495 37 785 Norrbottens län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Miljövårdande skötsel Gabriel Bengt Hubert Mörner Skogens miljövärden. Åtgärder för att bevara och utveckla natur och kulturmiljövärden. Östergötland s län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Miljövårdande skötsel Runnamåla 3:9 Sven Ingevald Torbjörn Antonsson Sköta natur- och kulturmiljö. Genomföra åtgärder gynnar naturvärdesträd och övriga kulturhistoriska lämningar. Kalmar län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den Skogens miljövärden Per Anders Juntti "Skogens miljövärden", sköta natur-och kulturmiljö samt rensa kulturlämningar (se bifogad rådgivningskvitto/ skötselplan). Norrbottens län Återstä lla, bevara och förbätt ra den biologi ska mångfal den 20 250 15 206 47 462 87 756