Buffé 1
Buffé PASTA MED MAKRILL Tillsammans med spaghetti
blir makrillen i tomatsås så mycket mer än bara en tråki
FISK STEKT STRÖMMING MED POTATISPURÉ OCH PURJOFRÄ
S 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 600 g strömmingsfiléer 1 purjolök 50 g smör + smör till stekning 1 tsk strösocker 2 dl grovt rågmjöl eller ströbröd salt, vitpeppar Potatispuré ca 1 kg mjölig potatis 1 ½ dl vispgrädde 2 dl mjölk 1 msk finrivet citronskal ½ dl färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR 1. Potatispuré: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm grädde och mjölk. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt gräddmjölken, citronskal och -juice. Smaka av med salt och peppar. 2. Ansa och skölj purjolöken. Skiva och fräs i 2 msk smör ca 2 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. 3. Bryn 50 g smör i en kastrull. Ställ åt sidan. Blanda rågmjöl med 1 ½ tsk salt och 1 krm peppar och häll ut på en tallrik. Vänd strömmingsfiléerna i blandningen. 4. Stek strömmingen gyllene i smör ca 2 minuter per sida. Servera strömmingen nystekt med citruspuré, purjofräs och brynt smör. LAXLASAGNE MED FETAOST 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 400 g tinad fryst bladspenat 150 g fetaost 500 g cottage cheese 2 rivna vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar 400 g skinn- och benfri laxfilé 1 förp krossade tomater, gärna med basilika 390 g ½ dl vitt vin ca 9 lasagneplattor olja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Krama ur vätskan ur spenaten. Blanda spenaten med smulad fetaost, cottage cheese, vitlök, ½ tsk salt och peppar. 2. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar och blanda med krossade tomater, vitt vin och ½ tsk salt. 3. Lägg ut hälften av spenatröran i en oljad ugnsform, ca 20 x 30 cm. Varva sedan lasagneplattor och laxröra och avsluta med resten av spenatröran. 4. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt vila 10 minuter innan servering. TONFISKSALLAD MED KIKÄRTOR OCH DIJONNAISE 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 förp kokta kikärtor 380 g 3 msk olja 1 tsk chilipulver 2 krm salt 1 dl majonnäs 2 msk dijonsenap 1 msk finrivet citronskal 3 msk färskpressad citronjuice ½ tsk svartpeppar 1 gurka 2 hjärtsallad eller 2 endiver 2 burkar tonfisk i olja à ca 170 g ½ dl finskuren gräslök GÖR SÅ HÄR 1. Häll av kikärtorna och torka torra på hushållspapper. Stek kikärtorna i oljan på medelvärme tills de är gyllene. Krydda med chilipulver och salt. 2. Rör ihop majonnäs, senap, citronskal och -juice och peppar. Skala och skär gurkan i bitar. Plocka bladen från salladen och skölj. Häll av tonfisken. 3. Lägg upp allt på ett fat, ringla över dressingen och strö över gräslöken. VÄLJ MED OMTANKE Kom ihåg att alltid välja miljömärkt fisk, så hjälps vi åt att värna om våra vatten. Köp fisk som är MSC-, ASC- eller KRAV-certifierad och undvik fisk som är rödmärkt i WWF Fiskguiden. 12 BUFFÉ #02/2024
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Genom att planera dina matink
öp och använda upp det du lagar kan du spara många krono
Buffé BAKAD SÖTPOTATIS Istället för klassisk bakpo
tatis: prova att göra bakad sötpotatis! Och som topping?