Buffé 1
Buffé PASTA MED MAKRILL Tillsammans med spaghetti
blir makrillen i tomatsås så mycket mer än bara en tråki
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Genom att planera dina matink
öp och använda upp det du lagar kan du spara många krono
SÖNDAGSPREPPEN Att preppa ROSTBIFF 2 MÅLTIDER FÖR
4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 800 g rostbiff ¾ tsk salt 1 krm peppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 125 °C. 2. Lägg köttet i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen. 3. Ställ in i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 58 °C för rött kött, 60 °C för rosa och 70 °C för genomstekt, ca 1 ½–2 timmar. 4. Ta ut köttet och låt svalna helt. Skär i tunna skivor. KOM IHÅG Innertemperaturen stiger ytterligare ca 5 grader efter att du tagit ut rostbiffen. APELSINPICKLAD RÖDBETA 3 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 400 g rödbetor 1 dl strösocker 1 tsk salt 1 ½ dl ättiksprit (12 %) 1 apelsin GÖR SÅ HÄR 1. Skala rödbetorna och skiva tunt, gärna på mandolin. Koka upp 3 dl vatten, socker, salt och ättika. 2. Skala remsor av apelsinskalet med en potatisskalare från apelsinen och lägg ner i lagen. Pressa juicen från apelsinen och tillsätt. 3. Lägg de skivade rödbetorna i en väl rengjord glasburk med lock, häll på lagen och låt svalna. Låt gärna stå i kylen minst 3 timmar innan servering. KOM IHÅG Förvara den picklade rödbetan i kylen, den håller ca 1 vecka. ROSTAD GRÖNKÅLSOCH BRYSSELKÅLSSALLAD 3 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 silverlök 2 msk vinäger 2 tsk strösocker 300 g brysselkål 4 msk olivolja 2 krm salt 600 g grönkål GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin. Blanda med vinäger och socker i en liten skål, låt stå. 2. Skiva brysselkålen och blanda med hälften av oljan och hälften av saltet på en plåt. Rosta i ugnen ca 10 minuter tills den fått lite färg. 3. Riv grönkålsbladen i bitar och ta bort stjälken. Blanda med resten av oljan och resten av saltet i en bunke och massera in oljan ordentligt i kålen. Lägg på plåten med brysselkålen och rosta ytterligare 5 minuter. Blanda löken med den rostade kålen. TIPS Inget fan av brysselkål? Välj broccoli eller blomkål istället. FRÖSTRÖSSEL 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 dl pumpakärnor 1 dl solroskärnor 3 krm vitlökspulver ½ tsk chiliflakes 2 tsk torkad oregano ½ tsk flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Rosta pumpakärnor och solroskärnor i en torr panna tills de fått lite färg. Låt svalna. 2. Mortla kärnorna grovt och blanda med resten av ingredienserna. TIPS Fröströssel över? Använd som topping på soppa eller sallad. 26 BUFFÉ #02/2024 Att servera SÖNDAG ROSTBIFF MED KÅLSALLAD OCH PICKLAD RÖDBETA 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT ½ sats rostad grönkåls och brysselkålssallad ½ sats rostbiff 1 /3 sats apelsinpicklad rödbeta ½ sats fröströssel GÖR SÅ HÄR 1. Servera grönkåls- och brysselkålssalladen med rostbiff, picklad rödbeta och fröströssel. MÅNDAG PASTA MED GRÖNKÅLSPESTO 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT ¼ sats rostad grönkåls och brysselkålssallad ½ sats fröströssel TILLSÄTT 400 g pasta 1 kruka basilika 1 dl neutral olja 2 dl riven parmesan 1 liten riven vitlöksklyfta GÖR SÅ HÄR 1. Koka pastan al dente i saltat vatten. Spara ½ dl pastavatten. Lägg kålsalladen i en mixer med basilika, olja, 1 dl parmesan, vitlök och 1 dl fröströssel. Häll i ½ dl varmt pastavatten. Mixa slätt. 2. Blanda pastan med peston och toppa med lite extra fröströssel och riven parmesan. TIPS Istället för parmesan: använd valfri lagrad ost. TISDAG GRÄDDSTUVAD PYTTIPANNA MED RÖDBETOR 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT ½ sats rostbiff 1 /3 sats apelsinpicklad rödbeta VAD ÄR SÖNDAGSPREPPEN? Med några enkla steg får du både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer. Smart och tidseffektivt! Du hittar alla menyer på ica.se/buffe/ sondagspreppen TILLSÄTT 1 gul lök 5 msk neutral olja 600 g potatis 2 dl vispgrädde 2 msk senap 4 ägg ½ kruka bladpersilja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka löken och stek i 1 msk olja i en stor panna tills den mjuknar. Lägg löken åt sidan. Skär potatisen i små tärningar och stek i 3 msk olja i en stor stekpanna på medelvärme tills den är gyllene och mjuk, ca 10 minuter. 2. Skär rostbiffen i små bitar. Tillsätt i pannan och stek tills det blivit varmt. Tillsätt lök, grädde och senap och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med ½ krm salt och 1 krm peppar. Stek äggen i en annan panna i resten av oljan. Servera pytten toppad med ägg, de picklade rödbetorna och persilja. ONSDAG BURGARE MED GRILLOST, SMÖRSTEKT KÅL OCH PICKLAD RÖDBETA 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT ¼ sats rostad grönkåls och brysselkålssallad 1/3 sats apelsinpicklad rödbeta TILLSÄTT 2 msk smör 2 grillost à 200 g 8 hamburgerbröd färdig aioli till servering GÖR SÅ HÄR 1. Stek kålsalladen i smör. Skär osten i skivor och stek i en torr panna. Lägg ihop bröden med aioli, smörstekt kål, grillost och picklad rödbeta.
Buffé BAKAD SÖTPOTATIS Istället för klassisk bakpo
tatis: prova att göra bakad sötpotatis! Och som topping?