Bumsen 1
Höstresan 2010 skulle avslutas på Oktoberfest i M
ünchen (om denna gigantiska ölfest kan man läsa i nästa Bumsen) och därför behövdes ett boende på bekvämt avstånd till Bayerns huvudstad. Ett rum i centrala staden var uteslutet av bl.a. kostnadsmässiga skäl, därför togs helt enkelt kartan över Münchens olika spårvägsalternativ fram och så var det bara att peka och prova sig fram. I Markt Schwaben, en gammal marknadsstad och idag en typisk ”förortsstad” till Bayerns huvudstad, som ligger några mil nordost om begivenheterna bokade vi redan sex veckor före ankomst ett dubbelrum på ”Gästehaus am Turm”, ett litet trevligt familjeägt hotell. En eftermiddag i september rullade vi så in i den lilla staden efter att Garmin skött navigeringen klanderfritt ända fram till hotellets entré men vi fortsatte genom den välvda porten ända in till hotellets innergård och parkerade GS:en precis vid det gamla vattentornet från 1905. Någon timme senare begav vi oss ut på den sedvanliga lilla rekognoseringspromenaden, naturligtvis skulle denna avslutas med en lika sedvanlig måltid och självklart god tysk öl. När vi några timmar tidigare glidit in i staden via den sydliga infarten glimmade det till i ”vänstra ögonkastet” och detta synintryck kunde inte släppas innan vi konstaterade vad det var. Så, när stadens hus började ebbade ut så återupprepades synintrycket och ett litet annorlunda ”Brauhaus” uppenbarades sig, nämligen privatbryggeriet Schweiger med anor från 1934 och som kronan på verket även utrustat med en ”Gaststätte” d.v.s. en restaurangdel. Lokalitetsvalet för denna kvälls måltid var med andra ord lättlöst så Britten och jag tog plats vid ett trevligt fönsterbord. Vi fick även omedelbart klart för oss att det nuvarande bryggeriet med tillhörande serveringsdel inte bara härstammade från 1934 utan också är intakt från den tiden! Efter att förra ägaren drivit stället i 38 år och dog 2002 påbörjades en totalrenovering och den 1 oktober 2003 återinvigdes så Schweiger Brauhaus, resultatet är en ren njutning att beskåda, speciellt det tidsenliga bevarandet av både exteriör och interiör. En ren kulturgärning! Med sedvanlig tysk gästvänlighet blev vi servade innan vi knappt slagit oss ner TEXT & FOTO HAGEN HOPP ML 2650962 Markt Schwaben och lika självklart var att prova huset egen lager, tappat direkt från bryggeriets mässingsrör på andra sidan väggen! Medan vi inväntade ölen uppenbarade sig nästa överraskning, medan vi bekantade oss med menyn så visade det sig att väldigt mycket av kökets ingredienser är biodynamiska produkter. Inte nog med detta utan alla övriga råvaror, från grönsaker till kött, fisk o.s.v. var närproducerat. Detta var nog semesterns trevligaste bekantskap. När vi så blev serverade bryggeriets färska öl av en pigg och glad äktblond tyska steg stämningen ännu mer och i detta ölrike behöver man inte bekymra sig för att ”det flytande brödet” serveras feltempererat, nej här gäller 8-12° och inte som i Sverige iskallt! När den gyllengula drycken rann nerför strupen uppenbarade sig nästa överraskning, smaken, och det är ingen tillfällighet att bryggeriet är flerfaldigt prisbelönat de senaste åren! Behöver vi nämna att måltiden var lika utsökt som stället i övrigt och vi kan med varm hand rekommendera ett besök. 24 BUMSEN 2 – 2011 Öl- och övernattningstipset