Hemlagat Trend – Missa inte ärtans comeback eller
smaken av körsbär och Laos
Hemlagat Mat i säsong – Samlas till middagar att m
innas
Hemlagat Säsong – Den är extremt flexibel, potatis
en
Hemlagat Reportage – Gröt har gått från grått till
skimrande gott
Trotjänare på nytt sätt igen från frukostgröt så
kan den lagas på till exempel bulgur, hirs, olika typer av ris och polenta. Och vätskan kan varieras mellan olika sorters mjölk eller buljong, säger Hedvig och fortsätter: – Det finns grötlika rätter världen över i alla F ör bara ett par år sedan var gröt för Hedvig Billengren Lindenbaum minnet av en klistrig, grå havregrynsmassa med lingonsylt, serverad till frukost på dagis. Efter dagis undvek Hedvig gröt i ungefär 25 år. Men plötsligt, från en dag till en annan, blev hon spontant sugen på gröt och snart också, som hon själv uttrycker det, ”kär i gröt”. Hon lagade gröt till frukost och till lunch, middag och dessert och serverade gröt som bjudmiddag. Hon experimenterade med olika sorters gryn, sädesslag och tillbehör. – Jag hade blivit besatt av tanken på gröt. Jag pratade med alla jag träffade om gröt och jag ville inspirera andra att upptäcka att gröt är så mycket mer än vardagsfrukost. Hedvig, som är receptkreatör och matstylist, bestämde sig för att göra en hel bok på temat. Vad är då grejen med gröt, enligt Hedvig? – Att den kan varieras på så himla många sätt, beroende på gryn och sädesslag och vilken vätska du kokar den i, som mjölk eller buljong. Men framför allt att den kan varieras i all oändlighet genom olika toppings. Tillbehören tillför smak men också textur. Om du adderar något krispigt så ger det i sig en upplevelse. Gröt är också ”comfort food”, betonar Hedvig, på samma sätt som annan mat som vi upplever som bekant och trygg, utan att vara tråkig. – Jag tänker också att själva ritualen i att äta värmande gröt med sked ur en skål bidrar till upplevelsen av ”comfort”, alltså välbehag och en trygghetskänsla. På Hedvigs repertoar finns recept som ”krämig tomatbulgur, burrata och örtolja” och ”bakad polentagröt med tosca och svartvinbärssylt”. Vadå? Gröt på på bulgur och polenta? Vad avgör vad som är gröt? – Jag tänker att gröt är gryner eller sädesslag som kokas i någon sorts vätska. Förutom de klassiska sädesslagen som vi i Sverige känner 20 Hemlagat I boken Gröt (Natur & Kultur) delas grötrecepten in i avdelningarna frukost, savoury respektive söt. olika matkulturer och det har jag inspirerats av när jag skrivit recepten till boken. I till exempel Kina har man ätit congee i flera tusen år. Congee är en risgröt som äts salt eller söt, den salta toppas ofta med picklade grönsaker, kött eller ägg och den söta med frukt. Gröt à la Hedvig innefattar dels salta och matiga, dels söta gröträtter. De salta görs på gryn kokade i buljong och toppas med exempelvis lax, svamp eller ost och smaksätts med till exempel vitlök och örtolja. Dessa rätter kallar Hedvig för ”savoury gröt”. – Ordet savoury har inte riktigt någon svensk översättning. Jag skulle säga ”salt och matigt”. Söt eller salt gröt som innebär välbehag för själ och kropp, alltså. Är gröt också nyttigt? – Gröt kan absolut vara hälsosamt. Många sädesslag är fiberrika, vilket är bra för magen och tarmsystemet och ger en bra mättnadskänsla. Havre innehåller betaglukan som kan sänka kolesterolnivån i kroppen och ge en jämnare blodsockernivå. Genom att blötlägga sädesslag kan det bli enklare för kroppen att bryta ner och ta till vara näringsämnen. Att Hedvig släpper en kokbok på tema gröt och att gästerna på Nobelbanketten bjöds på rätten visar att gröt är i tiden. Men gröt är också historia och tradition. En person med koll på matkultur är Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap, liksom en av skaparna bakom tv-serien Historieätarna. – Grunden i svensk matkultur är öl, gröt och bröd. Gröt är en av de äldsta maträtterna vi har. Den är till och med äldre än brödet, så gammal att den inte ens går att datera – vi pratar stenåldern eller tidigare.
Hemlagat Enkel vardag – Ta vara på dina stapelvaro
r
Hemlagat Garanterad succé – Din egen kebab
Hemlagat Köksknep – Bli en bättre stekare och lär
känna din airfryer
Hemlagat Vad blir det till middag? – Fiskgryta à l
a forskaren Michael Martin
Hemlagat Just nu – Hela matkassen full med tips ho
s Hemköp