Hemlagat Trend – Missa inte ärtans comeback eller
smaken av körsbär och Laos
Hemlagat Mat i säsong – Samlas till middagar att m
innas
Hemlagat Säsong – Den är extremt flexibel, potatis
en
Hemlagat Reportage – Gröt har gått från grått till
skimrande gott
Hemlagat Enkel vardag – Ta vara på dina stapelvaro
r
Hemlagat Garanterad succé – Din egen kebab Garante
rad succé Bjud hem dina vänner på middag! I varje nummer tipsar vi om en bjudrätt du inte kan misslyckas med. Kebaben – det nya fredagsmyset Den bästa kebaben gör du själv! Det är den perfekta bjudrätten då alla själv bestämmer storlek, topping och styrka. Strimlat kött är enklare att tillaga. Börja med marinaden: Blanda samtliga ingredienser i en stor bunke. Strimla köttbiten tunt och låt marinera övertäckt i kylen i minst 30 minuter, men gärna över natten. Ta upp de marinerade köttstrimlorna och stek på hög värme till de blivit genomstekta och fått lite färg. Dela brödet och värm i ugn. Sumaklök 2 rödlökar 2 tsk sumak 1 msk citronjuice Ca 60 min 4 portioner Tomat- och gurksallad Kebab på köttbit snarare än färs. Nötköttet kan ersättas med motsvarande mängd kyckling, lamm eller fläsk. 4 baguetter 600 g högrev/entrecote Marinad: 8 msk olivolja 8 msk tomatpuré 4 msk salt 4 msk socker 4 msk paprika 8 tsk spiskummin 8 tsk koriander 4 tsk lökpulver 4 tsk vitlökspulver 4 tsk svartpeppar 4 tsk timjan 4 tsk chilipulver 4 tsk rosmarin 2 tsk gurkmeja Topping: koriander bladpersilja 1 gurka 3 tomater 1 msk citronjuice 1 tsk salt 1 msk olivolja ett litet knippe mynta Sumaklök: Skär löken, hacka persiljan och blanda allt. Tomat- och gurksallad: Skär tomat och gurka i små kuber, avlägsna gärna kärnsträngarna. Hacka myntan och blanda allt. Tillbehör Granatäpplekärnor: Dela frukten på mitten och knacka ur kärnorna med en stor sked. Sås: Det finns gott om såser att köpa färdiga, förslagsvis kebabsås och vitlökssås. 1 tsk salt ett knippe bladpersilja Skådespelaren och kocken Edvin Bredefeldts bästa kebabtips • Byt det traditionella pitabrödet mot tunnbröd eller tortilla och gör en rulle. Då hamnar inte allt i lager med ett berg av sallad över köttet. • Baguette! Edvins favorit är den butiksbakade baguetten. Testa det nästa gång. • Stekt lök. I stället för rå lök smörsteker Edvin gul lök. För att det är gott och för att det innebär ytterligare ett varmt inslag. • Less is more – ha inte på för mycket på din kebab. Det räcker med kött, en sås, en krispig grönsak, något starkt (typ feferoni eller chiliflakes) och stekt lök. Edvin själv skulle kunna hoppa över den krispiga grönsaken. • Om det är svårt att få plats i en rulle – gör hellre två små! • I Sverige är kebab förknippad med den formpressade rullen färs. Men kebab kan också vara en bit gott, grillat kött som du strimlar tunt och kryddar ordentligt. Nöt och lamm är original, men kyckling och fläsk går också bra. Oavsett val är det inte svårt att laga själv. I april kommer Edvins bok ”Kebab – gör det själv” med fler kebabtips. Foto: Anders Liljegren / Recept och styling: Yoda Kjellvander Pettersson / Text: Henrik Emilson
Hemlagat Köksknep – Bli en bättre stekare och lär
känna din airfryer
Hemlagat Vad blir det till middag? – Fiskgryta à l
a forskaren Michael Martin
Hemlagat Just nu – Hela matkassen full med tips ho
s Hemköp