Hemlagat Trend – Missa inte ärtans comeback eller
smaken av körsbär och Laos
Hemlagat Mat i säsong – Samlas till middagar att m
innas
Hemlagat Säsong – Den är extremt flexibel, potatis
en
Hemlagat Reportage – Gröt har gått från grått till
skimrande gott
Hemlagat Enkel vardag – Ta vara på dina stapelvaro
r
Hemlagat Garanterad succé – Din egen kebab
Köksknep Vitlök Du väljer styrka Hackar du alltid
vitlöken? Hur du preppar löken påverkar faktiskt hur den smakar. Ämnet allicin är vitlökens försvar, som bildas när löken skadas och två olika ämnen i löken möts. Ju mer du skadar den, desto starkare smak. Pressad/riven Ger den mest intensiva, skarpa vitlökssmaken då mängden allicin maximeras. Passar bra där man vill fördela smaken jämnt, som i dressingar, kalla såser och wokrätter där man vill ha mycket smak. Skivad Ger en mer subtil smak. Använd när du ugnsbakar grönsaker eller på pizza, gratänger och pastarätter där vitlöken får märkas liksom när vitlöken ska karamelliseras. ALLTID VISSTE DU DETTA OM VITLÖK? • Vikingarna odlade vitlök, har utgrävningar visat. • Vitlöken användes främst som medicinalväxt, inte som krydda i matlagningen. • I försök på råttor har vitlök gett ökade nivåer av testosteron. • Om vitlöken förvaras torrt och svalt håller den i månader. Hackad Ju finare bitar, desto mer intensiv smak. Välj denna metod när vitlöken ska smälta in, som i kokta såser, kryddsmör och långkok. Tänk på att fint bearbetad vitlök lätt bränns vid. Så var extra försiktig med pressad vitlök i en stekpanna. Tips! Vitlöken håller längre om den är hel och inte uppdelad i klyftor. Färglägg mars med kryddor Kanel och curry ger både värme och energi När allt är mörkt och inget är i säsong finns det ett kök som piggar upp, ger värme och färg – det indiska. Åtminstone om du frågar Malin ”Currymamman” Mendel. Malin Mendel är aktuell med boken Currymamman (Norstedts) och en ny säsong av ”Curry med korre” i SVT. Vad dricker du helst för att värma upp vardagen lite? – Jag rekommenderar en stor kopp chai. I stället för att köpa smaksatt te kan du göra eget. Det blir godast med hela kryddor, och det räcker med kardemummakapslar och lite krossad färsk ingefära. Lägg till kanelstång och kryddnejlikor om du vill. – I Indien använder man mycket mjölk när man kokar te, så koka upp ungefär hälften mjölk, hälften vatten med svart te och kryddor. Låt dra några minuter och häll sedan av genom en sil. Drick och känn hur du blir varm och glad! Hur lyfter du maten i mars? – Indisk mat bygger ofta på typiskt svenska råvaror som potatis, lök och kål – och med lite kryddor blir det så mycket roligare. Dela lite överbliven kokt potatis och fräs med lite senapsfrön i några matskedar olja i en stekpanna. När fröna poppar ska potatisen i. Sen pudrar man över lite gurkmeja och chiliflakes. Låt potatisen steka sig frasig med tinade gröna ärtor. Kanske färsk koriander på? Den här rätten kan ätas till lite vad som helst!
Hemlagat Köksknep – Bli en bättre stekare och lär
känna din airfryer
Hemlagat Vad blir det till middag? – Fiskgryta à l
a forskaren Michael Martin
Hemlagat Just nu – Hela matkassen full med tips ho
s Hemköp