Månadens skörd maj 2024 1
Christin Kashou är mästerkocken som brinner för d
et ostasiatiska köket. Hon hoppas kunna inspirera fler att öppna upp sina sinnen för dess enastående råvaror och recept. Foto: Frida Wismar och Pelle Lundberg. – Rädisornas tid är nu och jag föredrar att fermentera dem. De behåller sin spänst och syrlighet samtidigt som jag får njuta av dem längre, genom att alltid ha dem redo i kylen. Eller hylva dem tunt och sväng ner i en nudelsallad. Dessa tunna skivor av krispiga rädisor kommer att ge salladen en uppfriskande twist och göra den till en riktig smakupplevelse. De är även väldigt goda som sidorätt till ångkokta dumplings eller att krydda upp grillade läckerheter med. Den söta lilla snackgurkan är en annan favorit som Christin gärna låter ta plats på försommarens buffébord. Hon delar med sig av sina bästa tips som sätter smak på de krispiga godingarna. – För att få till en smashad gurksallad med extra crunch, brukar jag välja snackgurkor eftersom de har lägre vattenhalt. Jag brukar också salta gurkorna i några minuter för att dra ut vätskan. På så sätt kan jag lova dig att du får en sallad som är krispig och underbar på en och samma gång. Till det här numret har matkreatören Annica Karlsson tagit fram flera smakfulla recept som passar perfekt att addera till försommarens festligheter. MÅNADENS SKÖRD NR 04/2024 – Något som är uppskattat hemma hos oss är att bjuda på buffé med asiatiskt tema. Gästerna uppskattar känslan av att få plocka ihop sina egna rätter precis som de vill med goda smaker. Wasabins kraftiga och distinkta smak sätter pricken över i:et på en krispig sallad. Edamamebönor med sesamfrö och chilioch sojasmör är ett tilltugg som passar lika bra som snacks, i en bowl eller som sidorätt i andra asiatiska rätter. – Kombinationen av soja, smör och chili skapar en härlig umami med skön hetta, som även bönorna får ta del av när de steks tillsammans på svag värme. I receptet med wasabigurka får den krispiga snackgurkan ta hedersplatsen. – Här presenteras en gurka med fantastisk krispighet och tydlig textur, som i kombination med sojasås, sesamolja och wasabipasta bidrar till en smakrik och fräsch sallad. Wasabins kraftiga och 13 distinkta smak sätter pricken över i:et, och skapar en sallad med en härlig balans mellan smaker och texturer. För dig som vill njuta av säsongens godaste primörer som sparris och rädisor så finns det såklart ett recept för dig. – En somrig bowl med chilipicklad sparris ger en härlig syra och fräschör till sushiriset, eller varför inte använda jasminris som funkar minst lika bra. Tillsammans med chili- och citrusmajonnäs och marinerad lax med hetta från Tabasco® kommer du garanterat göra succé på sommarens middagsbjudningar. Skapa en bowl efter dina preferenser som sprakar av färg och smak. Recepten i reportaget hittar du på sida 12, 14, 15 och 16. Smaklig spis!