Månadens skörd maj 2024 1
Marinerad lax PORTIONER: 4 BUFFÉPORTIONER TID: UN
DER 15 MINUTER | ENKEL | CA 44:-/PORTION 400 g laxfilé (gärna SALMA®lax) ½ dl japansk soja 1 tsk sesamolja 1 tsk färsk riven ingefära 1 tsk citronsaft 2 tsk grön Tabasco® 2 tsk honung 1. Skär laxen i 2×2 cm stora tärningar. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll över laxen och blanda runt. Servera direkt. cirka 75 gram grönsaker per portion Tempurafriterad aubergine PORTIONER: 4 BUFFÉPORTIONER TID: UNDER 60 MINUTER | AVANCERAD | CA 11:-/PORTION Tempuraaubergine 1 aubergine (ca 300 g) ½ tsk salt 2 msk srirachasås Frityrsmet 1 dl vetemjöl 1 dl majsstärkelse 1 tsk bakpulver 1 ½ dl ljus lättöl 5 dl olja för fritering 1. Tempuraaubergine: Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Dela dem till halvmånar, salta skivorna på båda sidor och lägg på en plåt eller bricka. Låt skivorna ligga i cirka 30 minuter. 2. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och pensla dem med srirachasås på båda sidorna. 3. Frityrsmet: Blanda ihop vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver. Tillsätt öl och vispa ihop till en smet. 4. Hetta upp oljan till 160 °C i en stor stekpanna cirka 26–28 cm i diameter. 5. Doppa auberginebitarna i frityrsmeten. Fritera några bitar i taget tills de är gyllene, 1–3 minuter, vänd dem då och då. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 16 NR 04/2024 MÅNADENS SKÖRD