Månadens skörd maj 2024 1
RÄTT PÅ RÅVARAN Tomato, tomato Har du extra mycke
t tomater hemma under sommarmånaderna? Det är inte så konstigt med tanke på att det är nu den svenska tomatsäsongen har sin primetime. Därför passar vi på att fylla köket med söta, saftiga och smakrika tomater. TEXT: JONNA BERGHÄLL FOTO: SIMON HELLSTEN rots sin popularitet tror nog många att en tomat är en tomat, utan att göra så värst stor skillnad på dem. I själva verket är det tvärtom. Det odlas omkring 7 500 olika tomatsorter i hela världen i olika storlekar, former, färger och nyanser från nästan svart till röd, gul, orange och grön. Texturen, smaken och aromen påverkas av allt från skördetid, mognadsgrad, sort, hur den lagras, odlingstemperatur och mängden solljus. De godaste tomaterna med mest sötma kommer från plantor som får växa bland mycket solljus. Tack vare solen kan dessutom plantan omvandla vatten och koldioxid till socker. Sockret i sin tur transporteras genom kvistarna och bladen ut till den lilla grönsaken. Ju längre tomaten får sitta kvar, desto mer socker tar den upp och desto sötare och smakrikare blir den. Olika tomatsorter skiljer sig stort åt både vad gäller smak och användningsområden och kan lyfta en hel måltid om man använder rätt sort. Har du någonsin smakat på en tomat och fått förnimmelse av sojaböna, passionsfrukt eller melon? Det är inte så konstigt då dessa smaktoner går att hitta hos olika tomatsorter. Men i främsta fall bär tomaten en smak MÅNADENS SKÖRD NR 04/2024 T av sötma, syrlighet och umami. Man kan säga att ju högre halter av dessa tre smaker, desto finare upplevs tomaten. Trots att alla gillar olika smaker, finns det en tomat för varje tillfälle. Vissa fungerar bäst på frukostsmörgåsen, andra till sommarjordgubbarna och lakritsen. Det finns kvisttomater som passar till en pasta pomodoro eller de gröna sorterna som används till en salsa verde. Såhär under försommaren vill vi helst äta caprese till lunch. Den italienska antipastirätten där du kan skiva kvisttomater tunt och servera med mozzarella, färsk basilika och ringla lite olivolja över. Eller varför inte låta det franska köket ta plats och gör en enkel tarte fine? Rulla ut en smördegsrulle, på med några skivor camembert, karamelliserad gul lök och skivade tomater. Förslagsvis den vackra grönoch rödskiftande sorten noire de crimèe. Pensla kanterna med olivolja och in i ugnen på 200 °C i 20 minuter eller tills den fått fin färg. Ta ut, skär i mindre bitar och servera på minglet! Ja, nu har vi bara gått igenom ett axplock av alla tomatsorter. Och inne i din närmsta ICA Kvantum-butik hittar du minst en att förälska dig i. SVENSK I SÄSONG Från slutet av april till mitten av november. SMAKKOMPISAR Jordgubbar, choklad, ingefära, fänkål, citron, mozzarella och basilika. TRIVS BÄST För längre hållbarhet förvaras de svalt, men för smakens skull i rumstemperatur. TESTA ATT Frys den och riv på en smörstekt brödskiva toppad med vispad ricotta och olivolja. Våra favoritrecept med tomat! • 19