Månadens skörd maj 2024 1
MATINSPIRATÖREN Jag bjuder gärna på en sötsyrlig
dessert som smakar sommar. REBECCA HÜBBE är matkreatör och driver @dejligfood på Instagram som inspirerar tiotusentals matglada personer med ljuvliga recept. Hon har även nyligen släppt kokboken ”Dejlig – att samlas kring mat från morgon till kväll”. Det är en hyllning till dem som satte grunden för hur mat ska smaka, skapas och ätas. Gott just nu! • Rädisor doppade i parmesanpanko med vispat ramslökssmör • Crudité med hemmagjorda tunnbrödschips och kronärtskocksröra • Galiamelon med prosciutto och chili- och olivolja Rebecca! Berätta om ditt matintresse! – Jag har blivit matad med matglädje så länge jag kan minnas. Mamma är utbildad kock och både hon och min danska farmors hjärtan har klappat extra mycket för att värna om att laga mat från grunden på råvaror som är i säsong. Är så tacksam över att jag fått så många värdefulla nycklar i min matiga verktygslåda som gör att jag vågar experimentera på mitt egna sätt. Vad lagar du när du har en bra dag? – Jag slår på stort och snacksar med marinerade oliver, lite chark och självklart någon drink att sippa på under tiden som maten lagas. Bjuder gärna hem vänner och de brukar alltid önska pasta. Till kaffet dukar jag gärna fram en sötsyrlig dessert som smakar sommar. En favorit är helt klart vaniljkokt rabarber med syrlig lemoncurd som serveras tillsammans med krossade drömmar och citronmeliss. Och en dålig dag? – En jättegod pasta slår absolut aldrig fel. Tänk dig en tomatsås som fått puttra och gosa till sig i en evighet och som får sällskap av krämig grädde på slutet. Jag steker gärna salsiccia tills de blir knapriga och varvar ner dem i såsen tillsammans med pastan. Där har du mitt comfort food i sitt esse! Vad har du för favoritgrönsak? – Solmogna tomater i alla dess färger och former. Rebecca sätter gärna tänderna i säsongens krispiga rädisor, som är godast när de är kylskåpskalla. Deras umami passar toppen i sallad, gryta eller tillsammans med salami och hyvlad parmesan för att bara nämna några. Eller jo just det, jag gör gärna även marmelad som jag lägger på mackan tillsammans med lagrad ost, rökt skinka och havssalt. Så gott tillsammans! 26 Vaniljkokt rabarber med syrlig lemoncurd, krossade drömmar och citronmeliss är en otrolig dessert som kräver nästan noll ansträngning. Kylskåpsfavoriter: Smör, färska örter (som basilika, rosmarin och timjan) och parmesanost. NR 04/2024 MÅNADENS SKÖRD FOTO: HANNA WERNERÖD