Månadens skörd maj 2024 1
Första sommarskörden Våra svenska råvaror bär på
det där lilla extra. De är inte bara fullspäckade med smak till ett bra pris, de är också ett utmärkt val för miljön. När våra svenska skatter inte räcker till, välkomnar vi de finaste europeiska råvarorna. Rädisa En pepprig rotfrukt som är full av krispighet vars smak påminner om den långa släktingen rättikan. Förvaras kallt, helst i kylen. • Dela på mitten, toppa med getost. • Doppa rädisor i gräddfil tillsammans med hackad dill, persilja, koriander, mynta och mejram. Aubergine En mild grönsak som med fördel kan smaksättas med kraftiga kryddor. Förvaras gärna mörkt och svalt. • Ljuvligt god i gratäng med mozzarella och tomatsås. • Stek, grilla eller baka i ugn och sedan in i mun. Vit sparris Den här delikatessen bjuder på en mild smak som påminner lite om ärtor. Förvara gärna i grönsakslådan i kylen. • Koka tills den är genommjuk och låt den få sällskap av ett parmesansmör. • Låt den kokta sparrisen gosa till sig i en krämig misogrädde. Rabarber Spänstigt spröda stjälkar som smakar fräscht och syrligt på en och samma gång. Bör förvaras i kylen. • Pickla med rädisa och servera tillsammans med grillat. • Sugen på en sötsyrlig drink? Koka upp med socker till en sirap, ner i iskallt bubbelvatten. Toppa med mynta. Slurp! Isbergssallat Här har vi en krispig sallat med mild smak som aldrig sviker. Förvaras gärna i kylen. • Klyfta sallaten, på med smält smör, citron och pepparrot och grilla den gyllene. • Skär i stora bitar och sväng i potatissalladen. Aprikos En liten, luden gulorange goding med söt och lätt syrlig smak. Håller längst i kylen. • Smakar mums i fluffig paj tillsammans med mandelmassa. • Stek dem tills de får lite färg och mjuknar och lägg på mackan tillsammans med honung. Persilja En mild smak som är ruskigt god tillsammans med citron, champinjon och potatis. Står gärna ljust och utan drag. • Mixa tillsammans med salt, gräslök och timjan och vips så har du ett eget örtsalt. • Gör gremolata med vitlök, olja och citronskal – servera till fisk och kött. HANDLA SVENSKT Snackgurka En söt och krispig liten gurka som är lätt att tycka om för både stora och små. Förvaras i kylen. • Hyvla tunt och blanda ner i en sallad tillsammans med pepparrot, citronsaft och dill. • Skiva och stek, slå på smör, kapris och persilja och servera direkt. Håll utkik efter snackgurka, rabarber, isbergssallat, sparris och persilja. Alla dessa godingar är i säsong och du hittar dem såklart i våra butikers fruktoch grönsaksavdelningar. LINA LÖVSTRÖM KATEGORIANSVARIG FRUKT OCH GRÖNSAKER ICA SVERIGE Hej Lina! Vad kan du inte låta bli att göra när priset på vit sparris är som bäst? – Våren har knackat på dörren och inget smakar väl så ljuvligt som den första tuggan av vit sparris med en krämig, hemslagen hollandaisesås. Vad är det bästa med persilja? – Den har en ganska mild och snäll smak vilket gör den till en mångsidig ört i både varma och kalla rätter. Jag använder den gärna i sallader, soppor, såser och marinader. Hur äter du rabarber? – Jag gör gärna en rabarberpaj med mandelmassa som serveras med lätt vispad grädde eller vaniljsås. Eller varför inte göra en uppfriskande smoothie med rabarber, ingefära och jordgubbar – en riktig energikick!