Månadens skörd maj 2024 1
Varför river man tomaterna till såsen? – Förutom
att det går snabbt blir den LEIF GRÖNLUND MATKREATÖR, ICA-KÖKET SÅS, SALLAD & SÖTT mer finfördelad, vilket är härligt om man vill att den ska vara mer såsig. Är tomaterna lite mer åt det mjuka hållet är ett tips att frysa in dem, då blir de enklare att riva. Såsen kan du smaksätta lite som du vill. Kanske med färsk chili för lite hetta eller honung för mer sötma! Salladen ser så god ut! – Det är den också! Här har vi använt två olika färska örter, mynta och basilika. Det gör den både söt, frisk och kryddig. Dessutom passar den till nästan allt. För sig själv, som tillbehör till grillat eller att toppa på lite smörstekt bröd och ha som en förrätt. Vad skulle du servera till marmeladen? –Jag skulle ha denna på ostbrickan. Framför allt tillsammans med hårda ostar som gruyère eller comté. Saffran kan lätt associeras till vintern men försök tänka bort det. Tomat och saffran är en väldigt vanlig smakkombo i till exempel en fiskgryta. Den här marmeladen har även andra spännande smaker i sig som vanilj och anis. Trevlig att ta med om du är bortbjuden! Riven tomatsås PORTIONER: 4 | CA 5:-/PORTION TID: UNDER 15 MINUTER ENKEL 1 liten vitlöksklyfta 4 tomater 2 msk olivolja 1 tsk rödvinsvinäger salt och svartpeppar 1. Skala vitlöken. 2. Skölj och riv tomaterna grovt på ett rivjärn direkt ner i en bunke. Riv vitlöken fint ner i tomaterna. 3. Tillsätt olivolja och smaka av med vinäger, salt och peppar. Tomat- och fetaostsallad PORTIONER: 4 | CA 23:-/PORTION TID: UNDER 15 MINUTER MEDEL 6 tomater (ca 800 g) 150 g fetaost 1 rödlök ½ kruka basilika ¼ kruka mynta ½ dl olivolja ½ citron flingsalt nymalen svartpeppar 1. Skär tomaterna i bitar och lägg på ett fat. 2. Bryt fetaosten i bitar och lägg på tomaterna. Skala och skiva rödlöken tunt. Riv basilika och mynta i bitar (använd inte kniv). 3. Fördela örterna och rödlöken på tomaterna. Ringla över olivolja, pressa på saften från citronen. Smaksätt med salt och peppar. Välj din tomat! De små, söta och syrliga körsbärstomaterna är perfekta till marmeladen. Önskar du en neutral smak till såsen ska du välja gröna tomater. Medan till salladen är det klassiska söta kvisttomater som får ta plats! 20 NR 04/2024 MÅNADENS SKÖRD Tomatmarmelad med vanilj och saffran PORTIONER: 1 LITER | CA 142:-/LITER TID: ÖVER 60 MINUTER MEDEL 1 kg tomater 1 vaniljstång ½ kg syltsocker 1 ½ dl honung 2 stjärnanis ½ apelsin, finrivet skal ½ g saffran 1. Dela tomaterna i mindre bitar. 2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 3. Sjud försiktigt tomaterna tillsammans med vaniljfröna, vaniljstången, socker, honung, och stjärnanis tills tomaterna är mjuka. Låt gärna småputtra länge för att reducera vätska och öka smakerna, cirka 30 minuter. 4. Tvätta skalet på apelsinen. Riv det yttersta av skalet. Avsluta med att tillsätta saffran och apelsinskal. Ta ur vaniljstången. Koka upp. 5. Kyl och förvara i väl rengjorda glasburkar för längre hållbarhet. cirka cirka cirka 130 gram grönsaker per portion 230 gram grönsaker per portion 1000 gram grönsaker per liter