Månadens skörd maj 2024 1
Smakfest! Låt gästerna komponera ihop sin egen bu
ffétallrik efter tycke och smak. cirka 87 gram grönsaker per portion Wasabigurka med krispig purjolök PORTIONER: 4 BUFFÉPORTIONER TID: UNDER 45 MINUTER | AVANCERAD | CA 20:-/PORTION 250 g snackgurka Marinad 4 msk japansk soja 1 msk sesamolja ½ msk wasabipasta ½ msk sesamfrön (gärna svarta) Friterad purjolök ⅓ purjolök (ca 100 g) 5 dl frityrolja salt 1 msk rostade sesamfrön 1. Smasha gurkorna på en skärbräda med en mortelstöt eller brödkavel. Skär gurkan i mindre bitar och lägg i en skål. 2. Marinad: Blanda ihop ingredienserna till marinaden. 3. Häll över och låt stå och dra i 15 minuter. 4. Friterad purjolök: Ansa, skölj och strimla purjolöken i tändsticksstorlek. Hetta upp oljan till 160 °C i en stor stekpanna ca 26 cm i diameter. Fritera purjolöksstickorna tills de får en ljus gyllene färg, 1–2 minuter. 5. Låt purjolöken rinna av på hushållspapper, salta. Blanda försiktigt purjolöken med sesamfröna. 6. Vid servering: Strö den friterade purjolöken på gurkan och servera direkt. MÅNADENS SKÖRD NR 04/2024 15