Månadens skörd maj 2024 1
LAGA MED OSS Pastasallad med citronmarinerad fänk
ål och lax Fräsch, enkel att laga och somrig pastasallad står på menyn. Här får fänkål marineras i citron och den krämiga dressingen är gjord på smetana och riven ost. Sommarlunchen är serverad! PORTIONER: 4 | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | CA 75:-/PORTION Fänkål 1 fänkål (à ca 300 g) 1 citron 2 msk olivolja 1 kruka dill 1 rödlök salt Börja med att ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna på en mandolin. Pressa saft från halva citronen och blanda den med olivoljan och fänkålen. Skär resten av citronen i klyftor, och hacka dillen grovt, spara några vippor till servering. Skala och skiva rödlöken tunt och blanda med dill och fänkål. Krydda med salt och peppar. peppar 4 port pasta (gärna penne) 150 g salladsärtor Dressing 1 dl riven lagrad ost 2 dl smetana 1 vitlöksklyfta Topping 1 dl rostade hasselnötter 400 g varmrökt lax 1 förp hjärtsallad (à ca 200 g) Sätt på en kastrull med vatten till pastan, som också rymmer salladsärtorna. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt salladsärtorna koka tillsammans med pastan de sista 2 minuterna. Häll av pastan och salladsärtorna, skölj med kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Dressing: Blanda osten med smetana och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Blanda pastan och salladsärtorna med fänkålssalladen och hjärtsalladen. Bryt laxen i mindre bitar och grovhacka hasselnötter och ha på pastasalladen. Ringla över dressingen och servera med några dillvippor och citronklyftor. MÅNADENS SKÖRD NR 04/2024 7 cirka 192 gram grönsaker per portion