Månadens skörd maj 2024 1
cirka 170 gram frukt och grönt per portion Bowl-g
rund PORTIONER: 4 BUFFÉPORTIONER TID: UNDER 30 MINUTER | MEDEL | CA 31:-/PORTION 3 dl ris (sushiris eller jasminris) 8–10 färska aprikoser 1. Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 2. Grönsaker: Kärna ur och dela aprikoserna i bitar. Ansa och skiva rädisorna tunt. Finstrimla vitkålen. 3. Servering: Lägg ris i botten på fatet och toppa med alla tillbehör runt om. Ringla över chili- och citrusmajonnäs, eller servera den vid sidan av. 1 knippe (á 220 g) rädisor 100 g vitkål cirka 62 gram grönsaker per portion Chilipicklad vit sparris PORTIONER: 4 BUFFÉPORTIONER TID: UNDER 45 MINUTER | ENKEL | CA 15:-/PORTION 1 ½ dl vatten 1 dl strösocker ½ dl risvinäger ½ krm salt ½ förp (à 500 g) vit sparris ½ msk chiliflakes 1. Koka upp vatten, socker, risvinäger och salt i en kastrull. Låt svalna. 2. Skär bort 2–3 cm av nedre delen på sparrisen. Hyvla sparrisen, med hjälp av en potatisskalare, i tunna långa skivor. Lägg i en burk tillsammans med chiliflakes. Häll över den kalla lagen. Sätt på locket och vänd burken upp och ner ett par gånger. Låt stå minst 15 minuter. Kan även göras dagen innan. 14 NR 04/2024 MÅNADENS SKÖRD