Buffé 1
DESTINATION thessaloníki Moussaka, grekisk sallad
och tzatziki. Det grekiska köket har fl era välkända rätter som etablerat sig i Sverige. Men staden Thessaloníki har mer att erbjuda än så – här blandas traditionell matlagning med moderna infl uenser. FRÅN STREET FOOD till frappé: upptäck maten och drycken i den grekiska kuststaden. Signaturbakverk BOUGATSA Ett bakverk gjort på fi lodeg med vanilj-, ost- eller köttfärsfyllning. Om fyllningen är söt serverar man den gärna med honung, fl orsocker och lite kanel på toppen. KOULOURI En slags bagel med ursprung i det Ottomanska riket. Bakas på surdeg och vänds på klassiskt vis i sesamfrön, men kan även bakas med oliver eller russin och toppas med andra frön. TRIGONA PANORAMATOS En triangelformad fi lodegsstrut fylld med vaniljkräm. Har sitt ursprung i området Panórama strax utanför Thessaloníki. FRAPPÉ Recept på en variant av bougatsa hittar du på buffe.se GREKLANDS NÄST STÖRSTA stad Thessaloníki ligger vid kusten i den norra delen av landet. Det är en studentstad, vilket kan förklara det rika utbudet av gatumat. Det fi nns gott om gyrosställen och man äter pommes fritesen inrullade i brödet. Annars är detta, liksom stora delar av Grekland, en plats för fi sk och skaldjur. Här äter man grillad bläckfi sk, räkor och musslor, små friterade och stora bräserade fi skar. Och mycket olivolja. Eftersom Thessaloníki tillhörde det Ottomanska riket hundra år längre än den södra delen av landet hittar man här fl er östliga infl uenser. Bland annat använder man mer kryddor och överallt ligger det små tavernor som serverar meze. Staden är också känd för den kalla kaff edrycken frappé som uppfanns i staden på 1950-talet. Numera fi nns det dock gott om specialkaff ebarer även i Thessaloníki. 11 BUFFÉ #08/2022 Den här iskaffen uppfanns på Thessaloníki International Fair 1957, då en representant för Nescafé blandade snabbkaffepulver med vatten och is. Beställer man en frappé i Thessaloníki idag får man dels välja hur söt den ska vara och dels om man vill ha den med eller utan mjölk. KOKBOK I Vår smakresa genom Grekland och Cypern följer vi med på en lång smakresa där den lokala maten i Grekland och på Cypern utforskas. På färden fi nns städer som Aten, Olympos och såklart Thessaloníki. BRUNCH Brunchkulturen i Thessaloníki frodas. Det fi nns många restauranger som serverar den ena mer påhittiga rätten än den andra. Som den grekiska fattiga riddaren avgofetes, påskbrödet tsoureki förvandlat till en våffl a eller strapatsada som är äggröra med tomat. På restaurangen BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Ca 1 miljon invånare. MATLAGNINGSMUSIK: Raj Pannu, Dof Twogee, Skive, 12os Pithikos, Tzamal, Yako Trio och Giannis Aggelakas. TYPISKA RÅVAROR: Fisk, skaldjur, fetaost, grönsaker, oliver och bröd. På fi sk- och skaldjursrestaurangen Moúrga serveras rättframma rätter lagade på dagens fångst och lokala grönsaker. Här hittar man bland annat tartar på makrill, bläckfi sk med linser, havskräftor stekta i vitlöks-getsmör eller rökt makrill med en kräm på bondbönor. PROVA HEMMA Mixa kokta bondbönor till en hummus och smaksätt med olivolja, citronjuice och salt. Servera till rökt makrill.
Buffé ALLA TALAR OM TALLDUNGEN Följ med till Öster
lens godaste matdestination och inspireras av höjdpunkte
Buffé BÄTTRE ÄN BULLAR! Ta kanelbullens dag till n
ästa nivå med allt från mjuk kaka med frosting till havr
Buffé 6 PASTARÄTTER ATT ÄLSKA Enkla pastarätter är
de bästa vardagshjältarna! Vi bjuder på snabba, prisvär
Buffé FYLL PÅ MED ENERGI Tipsen och knepen att ta
till när du behöver fylla på med god energi snabbt!
Buffé ICAs EGNA SIDOR Läs om Rosa Bandet och kallp
ressad juice på säsongens äpplen från Herrljunga.