Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 ARTSOPPA FÖ R 4-6 PERSONE R 40 0 g g
ula torkade ärter 1 gul lök, 150 g 1 liten bit torkad ingefära 1 lagerblad 30 0 g rimmat sidfläsk 12 dl vatten 1 fläsk- eller grynkorv 2 krm timjan 2 krm mejram salt, peppar TIL L SERVERING : mejram, senap GÖ R SÅ HÄR : 1. Blötlägg ärterna minst 6 timmar i rikligt med vatten . 2. Slå av blötläggningsvattnct. Skölj ärterna. Skala och klyfta löken. Lägg ärter, lök, lagerblad, ingefära och sidfläsk i en kastrull. Slå på vattnet. 3. Låt koka upp. Skumma av om det behövs. Låt sjuda under lock 45-50 minuter. 4. Lägg i grvnkorven när 10 minuters koktid återstår. Låt soppan puttra färdigt. Späd ärtsoppan till önskad konsistens. Salta och peppra. Ärttips ! Om du inte har tid att låta ärterna ligga i blöt över natten kan du göra en snabbvariant. Slå kokande vatten på ärterna och låt stå i en timme. Koktiden blir något längre men resultatet blir fint. Soppa på torkade ärter är en svensk klassiker. I "Een lijten kockebook" från 1650 finns recept på hur man kokar ärter på allehanda aptitliga vis. "Inga ärtor måste man salta förrän som de äro sjudna. Om man det gör så blifva de aldrig blöta", skriver den okände författaren klokt i sin lilla bok. Jag har valt ett modernt recept men behållit ingefärsbiten från originalet. Den anses nämligen motverka besvärande gaser. HAGDAHLS CHAMPINJONSOPPA FÖ R 4 PERSONE R 1 burk champinjonkräm 2V2 dl matlagningsgrädde 4 + Vi dl vatten V2 dl torr sherry 1 grönsaksbuljongtäming 2 tsk maizena eller 1 tsk arrowrot 2- 4 äggulor nymalen vitpeppar TIL L SERVERING : finhackade örter stekt bröd i tärningar GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör ut champinjonkrämen med grädden i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner 4 dl vatten, sherry och smulad buljongtärning. Koka upp och låt puttra ca 5 minuter. 2. Vispa ut arrowroten/maizenan med 1/2 dl vatten. Vispa ner blandningen i den sjudande soppan. Rör om tills soppan tjocknat en smula. 3. Dra grytan av plattan och vispa ner äggulorna. Låt stå i ett par minuter. Smaka av med mycket nymalen vitpeppar. När Charles Emil Hagdahl skrev sin berömda kokbok 1879 var det självklart att sopporna skulle ägnas ett omfattande kapitel, för som Hagdahl påpekar "soppa är mensklighetens tröst ... den som kokar dålig soppa, får en dålig tröst, eller hvad värre är kan blifva rent af tröstlös". Själv ger han recept på klassiska soppor som motverkar all tröstlöshet. "Är ganska god" skriver Hagdahl blygsamt om sin krämiga champinjonsoppa med äggulor och sherry. I våra bråda dagar kan det löna sig att gå genvägen över burken. Om du inte har en flink husa som vill rensa, tvätta, sönderskära och passera champinjonerna genom hårsil.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32