Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Genteknik och livsmedel / Genom trad
itionell förädling och avel har man i århundraden arbetat med att få fram växt- och djurarter som är motståndskraftiga mot sjukdomar, ger större skördar, har bättre hållbarhet och näringsinnehåll osv. Det är en process som tar lång tid. När man nu genom gentekniken lärt sig "livets informationsteknologi" så kan processen gå mycket snabbare och man kan få fram exakt de jordbruks- eller livsmedelsegenskaper man vill ha. Många som arbetar med forskning och produktutveckling är övertygade om att den tekniken kommer att hjälpa oss få fram bra, säkra och billiga livsmedel utan att skada miljön. Andra menar att vi ännu inte förstår de långsiktiga konsekvenserna, framför allt för miljön men också för överkänsliga personer eller sådana som av etiska eller religiösa skäl inte vill ha viss sorts mat. Det är bra om vi alla skaffar oss grundkunskaper om vad gentekniken innebär. ICA-handlarna hjälper till genom en ny broschyr "Lär dig mer om genteknik och livsmedel". Fråga efter den i butiken eller beställ genom att ringa på telefonnumret här nedan. Genteknik på gott och ont De flesta är överens om att gentekniken haft oerhört positiva konsekvenser för medicinsk forskning; inom cancer, diabetes- och aidsvård mm. Men när det gäller för- och nackdelar med användning i jordbruket och för livsmedelsproduktion är meningarna delade. • Den nu aktuella debatten kom igång främst av två skäl. Dels för att man inom EU förbereder vilka märkningsregler som ska gälla för s k novel foods - nya livsmedel (däribland sådana som framställts med hjälp av genteknik). Dels för att man beslöt tillåta import av genmodifierade sojabönor från USA utan att dessa varupartier behöver identifieras eller märkas. I europeiska fabriker ska de användas för tillverkning av sojaprotein och sojaolja, främst som ingrediens i djurfoder, men också i livsmedel. TÅL ROUN D U P Den här sojabönan har försetts med en gen som gör den motståndskraftig, resistent, mot det mest använda ogräsbekämpningsmedlet Round Up. Grödan tar inte skada men ogräset dör och den totala mängden bekämpningsmedel på sojafälten sägs kunna reduceras. Men motståndarna, däribland Greenpeace och konsumentorganisationer, är mycket kritiska till att man i en gröda bygger in motståndskraft mot ett bekämpningsmedel och anser att man inte kan vara säker på hur detta på lång sikt påverkar naturen; om det inte i stället kommer att öka kemikalieanvändningen. Vilket leder till att man därmed håller fast vid ett kemikaliejordbruk som man helst bör komma ifrån. Även ICA-handlarna och andra handlare i Europa är kritiska, liksom till att importen tillåtits utan att den genmodifierade sojan hålls åtskild från den traditionellt odlade. Därmed kan den inte identifieras så att handel och konsumenter som är tveksamma kan välja bort produkter som den kan finnas i. Våra leverantörer förstår vår kritik och gör vad de kan för att skaffa information om den soja de använder. INTE I SVERIGE Ännu finns inga genmodifierade livsmedel i Sverige. Men inom ICA har vi försökt skaffa oss kunskap om gentekniken så att vi är väl insatta när vi så småningom kommer att erbjudas sådana. Vi har en mycket restriktiv inställning eftersom vi inte anser att man ännu vet tillräckligt om bl a konsekvenserna för miljön och de konsumenter som är allergiker. Och vi förordar en långtgående märkning av sådana varor. Vi önskar att lagstiftningen kommer att stödja detta. Jag hoppas ni ska få nytta av informationen i broschyren Lär dig mer om genteknik och livsmedel. Ring Lilian, Karin eller Terese på 020-83 33 33 så skickar de broschvren. Lisbeth Kohls Konsument, kvalitet & miljö Några saxade stycken ur broschyren. Finns det risker med gentekniken? "Vid en första anblick kan det vara svårt att se något negativt med att ge tomater längre hållbarhet genom genteknik. Eller att odling av majs underlättas tack vare ingrepp i en gen. Men i ett vidare perspektiv är frågan om användandet av genteknik vid livsmedelsproduktion mycket komplicerad ... I sammanhanget väger också de etiska aspekterna tungt. Har vi över huvud taget rätt att göra ingrepp i arvsmassan och framkalla förändringar som normalt aldrig skulle ske? ... I dag finns ett 40-tal olika växter som har fått egenskaper på genteknisk väg. Förutom majs och tomat finns tex genetiskt förändrad tobak, raps, squash, bomull och potatis. I USA får man odla ett 20-tal av dessa, men EU har bara gett tillstånd för genetiskt modifierad tobak. I dag finns en puré gjord av genmodifierade tomater på EU-marknaden, men den har hittills bara saluförts i Storbritannien. Andra produkter väntar på att bli godkända av EU."
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32