Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Harry Kuvert Harry Kuvert är deckare
n som charmar den mest ovilliga grönsaksätare i skolåldern. När skolklasser gör butiksbesök för att lära sig mer om frukt och grönt är det Harry och provsmakningar som är dragplåster. • i l Många butiker arbetar tillsammans med skolan för att få barnen mer intresserade av frukt och grönsaker. Våra kostvanor grundläggs tidigt, så genom att börja med Fem om dan på ett roligt sätt stödjer man dessa positiva vanor. Ett fruktmellanmål är också ett sätt att få barnen att orka med hela den långa skoldagen. Harry Kuvert heter den Ät frukt eller grönt fem gånger om dagen. Eller ät fem frukter eller grönsaker varje dag. Hur du räknar är inte det viktigaste, huvudsaken är att du får i dig mer frukt och grönt. • Idén kommer ursprungligen från USA där det bland annat var National Cancer Institute som arbetade med att få människor att äta mer frukt och grönt under parollen "five a day for a better health". I Sverige har ICA fört idén vidare, som här heter Fem om dan. Vetenskapliga undersökningar om barns och vuxnas kostvanor visar att vi behöver öka vårt intag av kostfiber till 2 6 25-30 gram per person genom ökad konsumtion av frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter. - Svenska forskare har visat att ett ökat intag av frukt och grönt har en förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar samt mag- och tarmcancer, säger Anders Gustafsson, professor i medicin vid Lunds lasarett. Han visade häromåret nya fakta angående sambandet mellan mat och hälsa. Många hälsoråd går ut på att man inte får äta en massa saker. Anders Gustafsson däremot talar om vad man ska äta för att må bra. Han vill att man ska se det positiva i att äta och inte hela tiden fastna på det farliga och det skrämmande - exempelvis höga kolesterolvärden och ökad cancerrisk TEXT: ANNA GIDGÅRD som skrämmer många idag. -E n kost med mycket frukt och grönt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och för cancer, säger Anders, så därför stöder han idén med Fem om dan helhjärtat. Anders Gustafsson beskriver de fiberrika frukterna och grönsakerna som en dammsugare som tar med sig kolesterolet, i form av gallsyror, ut ur kroppen med avföringen. Vitaminerna säger han är kroppens brandsoldater. De, tillsammans med magnesium och selen bland annat, är med och släcker den farliga "svetslåga" som oxidanter annars kan bli. Beställ broschyrer om Fem om dan eller Harry Kuverts hemliga kokbok genom att ringa 020833333MATSTYLIST: TINA HELLBERG FOTO:TOEL WÅREUS skojiga deckaren som i en videofilm och en kokbok hjälper till att få barnen intresserade av frukt och grönt. Han gillar att lösa kniviga fall, och ibland när han har fastnat vid en knepig fråga tar han en fruktpaus, med en vitaminkick från kanske en apelsin eller en banan. I Harry Kuverts kokbok blandas recept på enkla pastasåser och efterrätter med deckartips och roliga historier. Vid besök i butiken får barnen lukta, känna, smaka och lära sig att frukter och grönsaker är naturliga förpackningar av mineraler, vitaminer och fibrer. Och med sig hem får barnen Harry Kuverts hemliga kokbok och ett diplom som bevis på att man lärt sig mer om nyttan med Frukt och grönt. Buffé 1/1997
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32