Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 fortsättning från sid 4 Någon gång i
månaden brukar de träffas hemma hos varandra. Ingen av dem har något stort kök, men det brukar fungera ändå. Värdinnan köper in råvaror, sedan bidrar gästerna med vin och assistans. Det brukar bli några intensiva timmar innan maten är serverad. Just den här lördagseftermiddagen står tomatsoppa, följt av Biff Rydberg samt créme caramel på menyn. Knappast mat som man förknippar med en tjejmiddag. Men glöm räkor, kycklingsallad och vitt vin. - Det där är bara fördomar. Vi gillar att laga rejäl mat och unna oss gott, så långt som plånboken tillåter, menar Pia och får medhåll. Tjejerna kompromissar aldrig med kvaliteten. Om ekonomin är svag får det hellre bli lite mindre av det goda. Återkommande favoriter i svångremstider är potatiskaka med löjrom, spagetti carbonara eller pasta med pesto. Med en flaska vin därtill är middagen fixad. Ambitionen är mat utan krångel. Gärna svenskt och rejält. Grädde och smör används utan dåligt samvete om så krävs. -Nä r vi träffas äter vi gott, punkt slut, säger Maria. Inspirationen kommer just nu från de thailändska och japanska köket. Det får gärna vara stark mat i de fyras gäng. Idéer till nya gastronomiska försök kommer genom flitigt kokboksläsande. Oftast blir det en varmrätt och en dessert. Kladdig chokladtårta, cheesecake eller vallmokaka med citron och glass har avslutat mer än en middag. Efter maten serveras kaffe och kanske en avec eller två. Samtalen pågår i timmar. Om kläder, killar, konst, musik, mat, smak... Alla tycker olika, men i grunden ganska lika. - Ofta har vi så trevligt att vi faktiskt hoppar över barrundan och blir kvar vid matbordet istället, skrattar Sara. Sval jazz med sångerskan Viktoria Tolstoy ljuder ur högtalarna. Utanför fönstren tätnar vinternatten alltmer. Ute i köket står en smått bränd skärbräda och påminner om eftermiddagens övningar. BIFF RYDBERG FÖ R 4 PERSONE R 15-20 medelstora potatisar 2 msk matolja 500-60 0 g oxfilé eller biff 2 stora gula lökar smör till stekning 4 äggulor dijonsenap GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 200°c. 2. Skala och klyfta potatisen. Halvera varje klyfta. 3. Koka potatisbitarna i ca 5 minuter och häll av i durkslag. Fördela matoljan i en långpanna. Låt den bli varm i ugnen. Lägg i potatisklyftorna. Låt stå ca 20 minuter i ugnen. Rör om då och då. 4. Skär köttet i stora tärningar och stek hastigt på hög värme (låt det gärna vara lite rosa i mitten). Håll varmt tills servering i folie eller ugnen. 5. Skala och hacka löken. Låt löken brynas genomskinlig i köttspadet som blir kvar i pannan. 6. Lägg upp på tallrikar. Låt det bli en liten urgröpning i mitten där äggulan hälls ner hel. Om du serverar äggulan i sitt skal så tvätta skalet noga först, för hygienens skull. Servera dijonsenap till.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32