Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Pai med hef primör 5 Nässlor - en äl
skad och lättplockad delikatess om våren, men ett hatat, svårutrotat gissel under sommaren. Njut därför nu, medan du kan, och använd de allra spädaste skotten till paj. Välj bara blad som inte bränns i fingertopparna och som kan plockas utan handskar. Då är de precis lagom stora. Vill du baka den här pajen utan gluten går det bra att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölblandning. Då ges alla tillfälle att njuta av årets hetaste vårnyhet. NÄSSELPAJ FO R 4 PERSONE R 3 dl vetemjöl eller fin glutenfri mjölbiandning^ 75 g smör 1 krm salt 1 dl kesella gourmet eller mager kesella 1 msk kallt vatten FYLLNING : ca 1 liter färska nässlor 2 dl vatten salt 2- 3 dl riven smakrik ost 3 ägg 1 dl mjölk svartpeppar, salt GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 22$°C. 2. Hacka samman mjöl, salt och smör. Det går snabbt och lätt i en matberedare. Tillsätt kesella och vatten. Arbeta snabbt ihop degen. 3. Kavla eller tryck ut degen i en ugnssäker paj form som är ca 24 cm i diameter. Nagga och låt formen stå kallt en stund. 4. Förgrädda pajskalet i 10-12 minuter. 5. Skölj nässlorna mvcket noga, ofta är det sand i bladvecken. (Nässlorna behöver inte hackas när de är riktigt små.) 6. Lägg dem i en kastrull med kokande lättsaltat vatten och koka dem ca 5 minuter. Låt rinna av väl. 7. Lägg nässlorna på pajdegsbottnen. Strö på rikligt med riven ost. Vispa samman ägg A V ELISABET H EKSTRAN D HEMMINGSSO N FOTO : HAN S B ERIKSSO N och mjölk. Smaksätt med svartpeppar och eventuellt lite salt. Häll äggsmeten över fyllningen. 8. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. 9. Bjud nässelpajen med bröd och eventuellt några skivor rökt skinka. * Pajen är provbakad med Semper glutenfria mjölmix med mjölk. LINN E O M NÄSSLO R Carl von Linné skriver i sin Flora Svecia att "Om våren kokas och åts den späda örten allmänt som grönkål. Torkad ges den åt korna; den anses även vara mycket hälsosam för fåren". Buffé +/I99 7
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32