Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 AV JOSÉ PH I N K CARR FOTO: PEPE NILS
SON Väeineenjör Greby valde För snart hundra år sedan öppnade Grebbestads konservfarbrik. Men 1970 slog fabriken igen. Nu lever lokalerna igen, både som enkelt skaldjurscafé och elegant fiskkrog. Staffan Greby är vägingenjören som bytte fil och blev krögare. • Om det finns en himmel oeh Staffan Grebys släkt sitter där, borde den vara ganska nöjd. Sedan 1600 -tale t har Staffans släkt, på pappas sida, levt i Grebbestad. Nu har Staffan Greby återvänt hem, för gott. Efter många år som vägingenjör var det dags att göra något annat. Det blev musselodling. Intresset för hav har alltid funnits hos vägingenjören. Idag är han som en levande uppslagsbok när det gäller hav och skaldjur. Att ta en tur med honom ut till egna ön, Skaddö, är en upplevelse. Det sprutar fakta ur krögaren! Ute på ön gräver vi efter hjärtmusslor och pratar om hur havet mår. Om man ska tro på Staffans ord så mår havet runt Grebbestad bra. Men blir värmen i vattnet långvarig får Staffan sluta att servera ostron. De mjölkar nämligen (släpper sina ägg) i varmt vatten. Han tipsar också om att öarna utanför Grebbestad är suveräna för skattjakt. På bohuslänska kallas det för att "vraka" när man letar prylar på strandkanterna. Staffan är en passionerad sakletare. Hela den gamla konsenfabriken är fylld med slipade träbitar, tampar, glaskulor, sjömärken, koraller och ett och annat sälskelett. Den som inte orkar ge sig ut och vraka kan lugnt nöja sig med att besöka Grebys Skaldjurscafé. Vättarna fick han av en gammal fiskargubbe. Stolar och bord är snickrade av träbottnar från gamla fiskebåtar. Vevgrammofonens skivsamling kompletteras hela tiden. Ölflaskorna är ett fynd från ett nedlagt brvggeri. Trappen kommer från en biograf och ett blått jättekvlskåp har fungerat sedan 1950-talet. Recycling ä la Grebys Café. Hela verksamheten började också mycket enkelt. Startkapitalet var ett par tusen kronor och några kylar. Bottenvåningen i fabriken fräschades upp. Men trägolv och väggar behölls. Konservfabriken målades så nära den ursprungliga blå färgen som möjligt. Idén var att erbjuda pinfärska skaldjur från trakten. Havskräftor, ostron, strandsnäckor, blåmusslor, räkor, valthornssnäckor, krabba, hummer... I brödet blandade Staffan i tång, mycket nvttigt enligt somliga. Allt som havet kunde ge skulle man kunna få på Grebys Café. Det har gått elva år och cafét har blivit en succé. - Det här var det sista jag trodde jag skulle göra. Men vi har satsat på bra råvaror och en genuin miljö. Vi konstrar inte till det, berättar Staffan. Ostron, musslor och snäckor är bäst från hösten fram till våren. Småkrabba kan man få i maj, sedan blir de bättre och fortsättning på sid 6
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32