Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 DF,N KALLAD 1ÖR LAPPWOK AV ELISABETH
EKSTRAND HEMMINGSSON FOTO: KENT JARDHAMMAR Den som vill ha en riktigt lyckad utematlagning med läcker mat och trevlig samvaro väljer att laga på en Muurikka! Det är en svagt kupad häll av gjutjärn med tre ben som man lätt skruvar fast. Hällen placeras direkt över öppen eld. Muurikkan påminner mycket om en wokpanna och kallas därför även lappwok. På den kan man laga det mesta. Kött, färs, fisk, skaldjur, vegetariskt - allt med lyckat resultat! Dessutom kan man baka bröd. Då behövs varken olja eller annat fett på hällen. Värmen modererar man med vedträden på elden under hällen. En bra grilltång eller liknande är därför praktiskt att ha. Den som inte har en Muurikka men väl en stor gjutjärnswok kan prova att laga i den, men använd inte för stark värme för då bränner det lätt fast. Mer information om Muurikkan kan fås av generalagenten Moskoselkåtan. MARINERAT KÖTT FÖR FINSMAKARE Det här är en annorlunda och mycket uppskattad måltid med riktigt kontinental smak. Marinera köttet, borsta potatisen, ansa och skär grönsakerna i god tid före tillagningen. Sedan kan alla hjälpas åt med själva matlagningen. FÖ R 4- 6 PERSONE R 600-80 0 g tunna skivor utskuren biff, rostbiff eller filé 75 g färdig marinad, t ex Santa Maria 8-1 0 potatisar 1 stor rödlök 1 hel vitlök 2 paprikor av olika farg 1 bit squash, ca 300 g olivolja japansk soja (Kikkoman) salt, pepparmix GÖ R SÅ HÄR : 1. Dela köttskivorna om de är stora. Lägg dem i en plastpåse eller burk. Häll på den färdiga marinaden. Låt stå kallt en stund. 2. Borsta potatisarna och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva rödlöken. Skala vitlöksklvftorna men behåll dem hela. Skär paprikorna i bitar och squashen i skivor. 3. Placera hällen över elden och låt den bli varm. Häll på ganska rikligt med olja och lägg på potatisskivorna. Låt dem steka tills de är halvgenomstekta. För potatisarna till ena sidan så att det blir plats för köttet. 4. Tillsätt köttet med sin marinad där hällen är som hetast. 5. Lägg på grönsakerna och låt dem steka med tills de är mjuka. 6. Smaksätt med soja, mer olja, salt och pepparmix. HÄLL/KAKOR Bäst är att sätta en deg med kall degvätska som tar lång tid att få färdig. Då kan den jäsa i lugn och ro under tiden som man utan stress förbereder elden och ställer allt annat på plats. Gör degen i en stor bunke, burk eller plastpåse. Smaksätt degen allt efter tycke och smak. 8 -I O STYCKE N 25 g jäst 3 dl mjölk eller vatten 2 msk olja 1 msk ljus sirap 1 tsk salt 2 dl rågsikt 6- 7 dl vetemjöl önskad smaksättning, t ex hackad, torkad vitlök, Kt*rirl_ #'1 L't* ir\-rtAzmjiA A f\f GÖ R S A HÄR : 1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på kallt eller fingervarmt degspad och rör tills jästen löst sig. 2. Tillsätt olja, salt, rågsikt, det mesta av vetemjölet och önskad smaksättning. 3. Arbeta degen kraftigt tills den blir riktigt smidig och inte kladdar. Låt den jäsa övertäckt ett par timmar om kallt degspad används eller ca 30 minuter om degspadet är ljummet. 4. Dela degen i ca 8 bitar. Forma varje bit till en ganska tunn kaka. Nagga den med en gaffel. 5. Värm muurikkan. Lägg på degkakorna och grädda dem långsamt tills de fått fin färg på båda sidorna och är genomgräddade. Tänk på att vara rädda om naturen när det ska vara en öppen eld. Elda aldrig på klipporna utan en bit in n å marken.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32