Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 AV JOSEPHINE CARR FOTO: PEPE NILSSON
Grillen I Sandhamn driver Nisse Berg sin sommarkrog Dykarbaren. Lediga kvällar kan de mest förföriska grilldofter spridas från Nisses trädgård. På grillen ligger allt från baconlindat marulksspett till kanelgrillat oxfiléspett. • Det har gått tio somrar sedan Nisse Berg klev i land på Sandön i Stockholms skärgård. Då var han cn ung kille som just blivit klar med lumpen. Storebror hade köpt ett gammalt hus i byn för att driva dykarskola. Kunde Nisse tänka sig att ha något slags servering i bottenvåningen? Första sommaren var Dykarbaren ett kafé. Katastroferna var mänga, liksom skratten. Men skam den som ger sig. Med åren har Dykarbaren blivit en skärgårdskrog som lockar lika många seglare som landkrabbor. Inte minst uppskattad har den blivit för sitt nyskapande kök. Där finns plats för både svenskt och internationellt. Varje eftermiddag sprider sig dofterna av nybakt. Det är Dykarbarens numera berömda surmjölkslimpa som bakas inför kvällen. I det lilla köket har Anders "Ankan 11 Linden styrt under flera säsonger. Hyllorna är fulla med oljor, vinägrar, inläggningar och kryddor. För Anders är matlagning en konst som kräver sin kock. Mat kan vara svår att laga eller mycket enkel. Det viktiga är lusten. Om tid och lust finns bjuder Anders och Nisse på grillat. -Grillning är ett enkelt sätt att umgås på. Man samlas och gör något tillsammans en kväll. Kan det bli mer okomplicerat? undrar Nisse. Anders beskriver grillningen som "att använda en stekpanna, fastän det är hål i den 11 -At t grilla är ett enkelt sätt att lyfta fram råvarornas smaker. Det finns ingen anledning ! att dränka in köttet eller fisken i massa starka barbequesåser. Men visst kan man använda schyssta marinader som smakförhöjare, menar Anders. Grunden till att lyckas med grillningen är färska råvaror. Fryst fisk, till exempel, är svår att grilla. Köttet eller fisken bör ligga BACON j LINDAD E MARULKSSPET T FÖ R 4 PERSONE R 8 bitar marulksfilé å ca 70 g, eller annan vit fast fiskfilé 8 baconskivor TIL L MELONSALLAD : Vi honungsmelon 1 mango 2 limeblad eller 2 msk rivet limeskal 1 dl balsamvinäger % dl dillolja (se sid 11) TIL L GARNERING : 4 stora isbergsblad 1 tomat VA purjolök GÖ R SÅ HÄR : 1. Vispa ihop dillolja, vinäger och finhackade limeblad/-skal. 2. Skär mango och melon i cmstora tärningar/bitar. Blanda med marinaden. 3. Marinera, dock inte längre än 30 minuter före servering, då mister salladen sin fräschör. 4. Vira baconskivorna runt marulksbitarna. Trä upp dem två och två på träspett. Grilla ca 4 minuter på ovan- respektive undersidorna. 5. Fördela melonsalladen i salladsbladen. Lägg på spetten. Strimla eventuellt lite tomat och purjolök överst.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32