Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 AV LOTTA HRINCK FOTO: NISSE PETERSON
Fira solen och midsommaren med en färgsprakande sallad serverad i fräsigt pajskal. Salladspajen går utmärkt att förbereda genom att baka pajskalet, förvälla grönsakerna och blanda såsen (OBS! det ska vara äkta fetaost, dvs ost på fårmjölk). Fyll pajen precis innan det är dags att sätta den på bordet så behåller den sin frasighet. Till efterrätt föreslås alla barns älsklingsrätt: marängsviss. Enklare och smaskigare kan det knappast bli för alla oss som har barnasinnet kvar. PAJ MED GRÖNSAKER FÖ R I O PERSONE R PAJDEG : 6 dl vetemjöl 3 dl havrekli 375 g smör 1% dl iskallt vatten FYLLNING : 750 g oskalade räkor 1 blomkålshuvud 2 små zucchini 2 gula paprikor 1 liten knippa salladslök 200 g färska eller frysta sockerärter 1 liten knippa rädisor 150 g körsbärstomater 1 Vi dl svarta oliver persiljekvistar SÅS : 300 g grekisk eller bulgarisk fetaost 6 dl matlagningsyoghurt 3 vitlöksklyftor GÖ R SÅ HÄR : 1. Börja med pajdegen. Blanda vetemjöl och havrekli. Skär det kalla smöret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut till en stor tjock rundel, slå in i plastfolie och låt ligga svalt minst 30 minuter. 2. Värm ugnen till 250 0 . 3. Kavla ut ett degsjok så stort att det täcker ugnens långpanna och sticker upp längs kanten. Fodra kanten med folie så faller inte kanten ner. 4. Grädda i mitten av ugnen i 1 o minuter. Ta bort folien, sänk värmen till 175 0 och grädda i ytterligare 10 minuter. 5. Skölj och ansa grönsakerna. Dela blomkålshuvudet i buketter, hyvla zucchinin i breda band, strimla paprikan, dela salladslöken i mindre bitar. Dela rädisorna och körsbärstomaterna i halvor. 6. Koka blomkålen, zucchinin, sockerärterna, paprikan samt löken någon minut. Häll av vattnet och spola med iskallt vatten tills grönsakerna har svalnat. 7. Rensa räkorna. 8. Fyll pajskalet med grönsaker och räkor. Dekorera med persiljeblad. 9. Kör fårostcn till mos i mixer. Pressa vitlöken och blanda snabbt ner yoghurten. 10. Sen era med bröd och ost. MARÄNGS VISS FÖ R I O PERSONE R IV2 liter vaniljglass 1 liter jordgubbar 1 stor burk persikohalvor 4 dl vispgrädde 1 påse maränger GÖ R SÅ HÄR : 1. Skölj jordgubbarna och ta bort det gröna fästet. Dela persikohalvorna i klvftor. 2. Vispa grädden. Lägg upp glass i kulor, maränger, jordgubbar, persikoklyftor och skedvis med vispgrädde på två uppläggningsfat eller i skålar. 3. Ställ kallt tills det är dags att äta. Dock högst 2 0 minuter. Ta fram ett fat i taget, annars smälter glassen för mycket.
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32