Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 I v I * ^ Midsommar. Fest i trädgårde
n. Det ska dukas buffé. Sill och strömming har sin givna plats, liksom färskpotatisen och den avslutande jordgubbstårtan. Men buffén behöver fler matiga inslag. Här ett tips från vår köksmästare Stefan Torstensson: fyra mycket lättlagade rätter av en hel lax. Köp en hel lax på ca 4 kilo, helst färsk men det går också bra med fryst. För att vara på säkra sidan, beställ laxen axdin handlare i god tid. Börja tillagningen några dagar före midsommar, låt säga tisdagen den 18 juni, men passar det bättre att göra det på helgen före så går det bra. Ar laxen fryst är det bäst att tina den i kylskåp, det tar cirka ett dygn. Följ sedan steg för steg anvisningarna på nästa uppslag då du skär upp laxen. Du får då två laxsidor, ben och huvud samt "skrap". Av detta kan du laga en inkokt laxsida, en ingefärsgravad laxsida, en mustig laxsoppa samt läckra munsbitstartarer. Ingefärsgravad lax är en spännande variant av den mer traditionella sockcr/salt/dillgravningen. Till den passar det att servera en senapssås med lite orientalisk touch. Till den inkokta laxen passar en créme Del 4 LAXTARTAR Till ca 20 tartarer 500 g laxkött/"laxskrap " 2 tsk salt 1/2 tsk socker 2 krm vitpeppar 2 tsk dijonsenap 2 msk finskuren dil l 2 msk finskuren gräslök 20 små, runda pumpernickelskivor, eller 10 hård- eller mjukkokta ägg AVTONY WALLIN RECEPT: STEFAN TORSTENSSON FOTO: PEPE NILSSON STEFANS ENKLA Gör så här: 1. Hacka laxköttet riktigt fint. Blanda med salt, socker, vitpeppar och dijonsenap. 2. Låt stå kallt till strax före servering. Rör då ner dill och gräslök. 3. Klicka blandningen på pumpernickelskivor eller ägghalvor. För att ge extra färg åt munsbitarna kan man lägga dem på fräscha salladsblad. fraiche-sås med kokt ägg och ättiksgurka. Soppan gör du på fiskfond som du får genom att koka ben och huvud i en halvtimme. Denna fiskfond kan också användas till en god fisksås med hjälp av lite créme fraiche eller grädde och kanske en skvätt vitt vin. Tartarerna är alltid lika populära att servera som tilltugg till välkomstdrinken. De kan också varieras på många sätt, till exempel genom att blanda den råa laxen med lite gravad och/eller rökt lax. Riktigt lyxiga blir de med några skedar löj- eller laxrom. Små runda pumpcrnickelskivor är perfekta som "underlag" men tartarerna kan också klickas på ägghalvor eller små smörstekta brödsnittar. En läcker midsommarbuffé lagar du av en lax på ca 4 kilo. Till detta passar färskpotatis och färsk sparris, och givetvis ska det vara jordgubbar till efterrätt. För att buffén ska bli komplett behövs sill och strömming, se tips på sid 22.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32