Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Fyra rätter 11-""! |/^"V SAFFRANSDOFT
ANDE LAXSOPPA För 15-20 personer (buffé) 5 dl fiskfond (se recept ) 4 röda paprikor 1 msk matolja 3 msk curr y 8-10 vitlöksklyfto r 2 påsar saffran ä 1/2 g 4 burkar krossade tomater ä 400 g 3 fiskbuljongtärningar Gör så här: 1. Kärna ur paprikorna. Skär dem i små tärningar. 2. Fräs paprikan i oljan tillsammans med curry en halv minut. 3. Pressa i vitlöken och tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och låt sjuda i minst 10 minuter. FISKFOND AV LAXBEN Receptet ger ca 5 dl huvud, ben , fenor och feta bukbitar av 1 lax (3-5 kg) 1 gul lök 1/2 dl cm-långa dillstjälkar 10 vitpepparkorn Gör så här: 1. Se till att gälarna är bortklippta. Dela benen i mindre bitar. Skölj alla laxdelar ca 15 minuter i kallt vatten. 2. Lagg laxdelarna "trångt" i en kastrull som rymmer ca 3 liter. 3. Skala och grovhacka löken. Tillsätt den, dillen och pepparkornen. Häll på vatten så det täcker. 4. Koka upp, skumma. Småkoka i ca 30 minuter. Sila av, det ska bli ca 1 liter. 5. Småkoka tills ca 5 dl fiskfond återstår. Ställ kallt tills fonden ska användas. Tips! Vill man göra soppan matigare kan 400 g laxkött skuret i små tärningar tillsättas efter det att soppan kokat upp. För att koka in laxen behövs en form som är dels lång nog för laxsidan, dels hög nog så att vätskan täcker hela fisken. Har man inte det kan man dela laxen i två bitar och ugnskoka den i två formar. INGEFARSGRAVAD LAX För 15-20 personer (buffé) 1 sida av en medelstor (3-5 kg) lax 4 msk grov t salt 2 liter vatten 4 msk sal t 5 1/2 msk socker 60 g skalad färsk ingefära 1 dl cm-långa dillstjälkar 1 msk vitpepparkorn Gör så här: 1. Lägg laxsidan i en form eller en ugnsplåt med kanter. Strö grovsaltet över köttsidan. 2. Täck med plastfilm, låt stå svalt/kallt över natten. 3. Koka upp vattnet, rör ner salt och socker så att det löses upp. 4. Skär ingefäran i tunna skivor/slantar. Tillsätt dem, dillstjälkarna och pepparkornen. Låt småkoka i 4-5 minuter. Ställ att kallna. 5. Ta upp laxen. Häll av lagen och skrapa bort ev kvarvarande saltkorn. 6. Lägg laxen trångt i en rengjord form/plåt. Häll på lagen. Låt stå kallt i 1-4 dygn innan laxen tas upp och skärs i tunna skivor. SÅS TILL INKOKT LAX För 15-20 personer (buffé) 5 dl créme fraiche 5 ägg 150 g ättiksgurka , t e x fest - gurka 300 g majonnäs 11/ 2 dl finskuren dill 1 dl finskuren gräslök Gör så här: 1. Vispa créme fraichen hårt, ska vara riktigt fast. 2. Hårdkoka äggen. Kyl, skala och grovhacka äggen. 3. Hacka gurkan. Blanda den och ägghacket med majonnäsen och den vispade créme fraichen. 4. Vänd ner dill och gräslök ca 1 timme innan såsen ska serveras. SWEET CHILISÅS TILL INGEFARSGRAVAD LAX För 15-20 personer (buffé) 5 dl créme fraiche ca 2 dl swee t chili (se sid 3) ca 200 g dijonsenap Gör så här: 1. Blanda samman ingredienserna. Låt såsen "mogna" i minst en timme, den har god hållbarhet i kyl. INKOKT LAX För 15-20 personer (buffé) 1 sida av en medelstor (3-5 kg) lax 2 rödlökar 2 morötter 3 liter vatten 2 dl ättiksprit , 12 % 1 msk vitpepparkorn 10 kryddpepparkorn 8 lagerblad 2 msk sal t Gör så här: 1. Skala och skär löken i klyftor och morötterna i slantar. 2. Koka upp vatten, ättika, kryddor och morotsslantar. Koka i ca 15 minuter. Lägg i löken efter ca 5 minuter. 3. Sätt ugnen på 125°. 4. Skär av ca 1 dm av stjärtbiten, jämna till huvudänden. 5. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en form. Häll på så mycket lag att den täcker. Beroende på formens storlek kan det bli lag över. 6. Lyft med en stekspade så att det kommer vätska under laxen, annars är det risk för att den fastnar i formen. 7. Ugnskoka i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna i spadet.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32