Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 I nte långt från Vadstena bor tre ge
nerationer Önnestedt. Charlotte har tagit över sina föräldrars livsverk. Tillsammans med sin man Per Pålsson arbetar hon hårt för att anpassa gårdens svinuppfödning till tidens krav. Vi går runt och njuter av en gård som tycks blomstra av aktivitet och framtidstro. Den sommardag landslagskocken Håkan Thörnström kommer på besök är vädrets makter på vår sida. Solen gnistrar i poolen, den som Charlottes pappa byggde som kompensation för inställda utlandsresor. Håkan gör sig snabbt hemmastadd i köket. Det är ganska logiskt. Som liten stannade han hellre inne med mamma i köket än lekte ute. Det var kock han skulle bli, punkt slut. Helst lagar Håkan mat som är vacker att se på, god att äta, men också näringsmässigt vettig. Harmonin är viktig. Föregångslandet är framför allt USA. Där har man länge lagat fräsch och nyttig mat med råvaror från hela världen. Men det svenska fläskköttet är unikt, tycker köksmästaren. -Man vet vad man får när man arbetar med fläskkött. Kvaliteten är jämn och fin, dessutom är priset hyfsat. -Fläskkött ska genomstekas, men inte för hårt. Om det hanteras rätt blir det både saftigt och smakrikt. Håkan föredrar kött med fett än vad mer insprängt många är vana vid. Fettet gör köttet saftigare och godare! Det synliga fettet kan skäras bort. Vad passar till fläskkött ? -Frukt är väldigt gott. Äpplen och lök ger en fin sötma till köttet, antingen i såsen eller i grönsaksblandningen. Apelsin, med sin syrlighet, är också fint till fläskkött. En klassiker är att glasera köttet med honung. Besöket hos familjen Önnestedt och deras grisar blir en upplevelse. För göteborgaren Håkan var det en ny erfarenhet att träffa levande grisar. Alla fördomar kom på skam. Över en ljuvlig jordgubbstårta uppstår en lång diskussion om svinuppfödning. Även en kock kan ha mycket att lära. Kanske är det därför Håkan trivs så bra med sitt vrke. Men ibland kan det bli väl uppslukande, tveker hans familj. Att umgås, spela golf och andra fritidssysselsättningar kommer i andra hand. -Jag vill vara så mvcket som möjligt i mitt kök, det är ju så förbaskat roligt, som Håkan uttrvcker det. Så om ett par år uppnår lian säkert sitt mål, en egen krog. Ett ställe där han får rå om sig själv och kanske fresta sina gäster med något gott gjort på fläskkött... Sådan urgöteborgare Håkan är så är han nämligen mer kött- än fiskkock! Håkans kommentar: Ädelosten ger lite mer "drag" i svampen utan att det för den skull blir någon ostsås. Klassisk dubbelpanering som fått smak av dragon och senap. Såsen och köttet är båda smakrika men kompletterar varandra fint. PANERADE MEDALJONGER FÖR 4 PERSONER 600 g benfri fläskkotlett V2 dl strimlad färsk dragon, eller 1 msk torkad 2 ägg 2 msk fransk senap salt, peppar 1 dl vetemjöl 1 dl vitt rivet bröd Namn: Håkan Thörnström Ålder: 28 år Yrke : Köksmästare på nyöppnade restaurang Parentes i Göteborg Favoritråvaror: Mycke t fågel , grönsaker och fläskkött , så klart Nödvändigt i köket : Ordning och reda Onödigt i köket : Kockar som inte är intresserade av sit t arbete Fint matminne: Grillad torskrät t i Frankrike med spenat , lök, vitlök och mosad potatis . Det såg inte got t ut, men smakade fantastisk t G RA DD KOKT SVAMP: 1 gul lök 100 g färsk svamp smör till stekning 2V2 dl vispgrädde 10 g ädelost salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i 4 bitar. Bänka ut det något till medaljonger. 2. Vispa ihop dragon, ägg och senap. Salta och peppra. 3. Vänd köttbitarna i mjölet, sedan i äggblandningen och sist i det rivna brödet. 4. Skala och finhacka löken. Dela svampen i bitar. Fräs löken i smör. Tillsätt svampen, låt fräsa med någon minut. 5. Häll på grädden. Låt den koka in något i svampen. Rör ner osten. Salta och peppra. 6. Stek kotletterna i smör, ca 2 minuter per sida. Potatiskaka passar bra till. Garnera gärna med några blad färsk dragon.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32