Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 forts från sid 15 På hösten fyller h
on korgarna med olika äppelsorter. -De t är med äpplen som med kryddor, använd olika sorter för att skapa en harmoni. Jag blandar gärna söta äpplen med syrliga oeh fasta. Ett par tre olika sorter i en paj eller i en kompott ger fyllig oeh intressant smak, berättar Gittan. Hon slår gärna ett slag för kvitten, ett hårt mellanting mellan äpple och päron som måste tillagas. Kvitten är mycket gott i pajer, kakor och kompotter. Gittan brukar steka skivad kvitten med lite socker och kanel - urgott i mustiga köttgrvtor, till fårost oeh till sallader. Vilka smaker passar då bäst med äpplen? -Äpplen passar till alla krvddor jag kan komma på. Timjan, rosmarin, kanel, ingefära, muskot. Man kan använda äpplen i grönsaks- och kötträtter, till rökt fisk, sillrätter, ostar och inläggningar som chutnev, tipsar Gittan. Äpplet är något av kökets kameleont, gränserna sätts av kockens fantasi: finhackat över en grön sallad med en god dressing ovanpå; i en chutney till höstens vilt; fint skivat till en god västerbottenost; värmt i honung med rosmarin. Gittan förvarar sina äpplen svalt, 10-15 °c. - Fast vi och våra gäster äter upp dem så snabbt att förvaring knappast är något problem, skrattar hon. TVÅ STORA GALETTER FÖ R 4 PERSONE R 25 g jäst 1 dl vatten 5- 6 dl vetemjöl (helst stenmalet) 1 tsk vanilj socker skal och saft av Vi citron 2 msk socker 1 tsk salt 1 ä g g 100 g smör DESSUTOM : 100 g smör 2 msk socker GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Låt stå i ca 10 minuter. 2. Hacka ihop övriga ingredienser och rör i jästvattnet. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 2 timmar. 3. Sätt ugnen på 250°c. 4. Kavla ut två tunna "pizzor". Lägg galetterna på en plåt med bakplåtspapper. Vik upp kanterna. Fördela smöret på vardera "pizza" och strö över ett tunt täcke med socker. 5. Grädda galetterna i ca 8 minuter. APPEE- OCH INGEFÄRSKRÄM FÖ R 4 PERSONE R 2 dl vispgrädde 2 msk finhackad, syltad ingefära 2 dl äppelmos Gör så här: 1. Vispa vispgrädden. 2. Blanda ingefära, mos och vispad grädde. Serveras till galetten.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32