Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Brukar du liksom jag nyfiket gå och
nosa på nya varor i din livsmedelsbutik? Då har du säkert märkt att det hänt jättemycket i ostdisken. Nya spännande sorter och namn man aldrig hört talas om förr. Visst vill man pröva något av det nya, men hur och till vad blir genast nästa fråga. Så här kommer några tips och lite idéer kring de "nya" goda ostarna och läckra rätter du kan laga av dem. Obs! Det är inte säkert att din butik har alla dessa ostar. PARMESANOST godast i hel bit Idag är det lättare att följa matproffsens råd om att riva sin egen parmesanost, för nu finns det hela bitar att köpa i många butiker. Fortfarande är det dock samma regel som gäller; finns det inte parmesan i hel bit, köp då en bit Västerbotten istället. Det blir precis lika gott på pasta eller sallad. Relativt ny i ostdisken är pecorino, en kusin till parmesanosten. Pecorino är gjord på fårmjölk och får därför den mycket karaktäristiska doften, speciellt vid upphettning. Både parmesan och pecorino är ljuvliga att hyvla över pasta, risotto och sallad, gärna en som innehåller de goda rucolabladen. RICOTTA MASCARPONE förförande krämig Mascarpone är en osaltad, mycket gräddig (70+) italiensk ostmassa som i första hand används till desserter. Det enklaste sättet att servera osten är att röra den krämig med en god likör och sedan doppa italienska skorpor, sk biscotti, i krämen. Den goda desserten Tiramisu gör man också på mascarpone, se bilden. Du behöver 400 g italienska savoiardokex (Vincenzo eller Ladyfingers), 400 g mascarpone ostmassa, 4 ägg, 100 g socker, 3 dl starkt kaffe och lite kakao. Gör så här: Häll kaffet över kexen så de blir rejält blöta. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman äggsmeten med osten. Lägg ett lager kex i botten på en form, täck med ett lager ost, ett nytt lager kex och avsluta med ett lager ost. Pudra kakao över alltsammans. Du kan också göra som på bilden, småportioner direkt i glas eller skål. Ett par droppar sprit i kaffet är också gott. krämig italienare Ricotta är en krämig italiensk färskost helt utan sälta. Den passar som fyllning i pasta, typ ravioli eller fyllda pastarör. Den är också läcker att blanda med finhackad rökt lax och finhackad dill. Krydda röran med svartpeppar och servera på toast. FETA läcker till rödbetor Som alltid är det kontrasterna som är mest spännande. Att smula fetaost över sallad och i pajer har vi lärt oss efter grekiskt maner. Pröva att bjuda den salta, sträva osten till de söta rödbetorna. Koka dem mjuka, skala och låt svalna. Skiva rödbetor och rödlök i tunna skivor, krydda med salt och nymald svartpeppar och droppa lite olja och vinäger över salladen. Smula till sist en god fetaost över salladen och njut av såväl smak som färg.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32