Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 MAN LAR SIG AV MISSTAGEN! Ar det lik
adant hemma hos er i bär- och frukttider? Att det alltid kokar över på spisen, att ni plockar så mycket att ni får stå halva natten och ta rätt på allt, eller att experimenterandet med socker och konserveringsmedel inte blir som man tänkt sig... • Jag glömmer aldrig den gången då jag, påverkad av tillsatsdebatten, skulle göra äppelmoset utan konserveringsmedel. Jag hade fått rådet att diska burkarna i hett vatten, skölja i Atamon och ställa dem välfyllda upp och ner. Det skulle fungera bra. Inte skulle jag behöva ha så mycket socker heller. Jag gjorde en jättesats med mos och fvllde två hvllplan i förrådets skafferiskåp; det fick ju inte rum i kylen. Två veckor senare fick jag rena chocken när jag knappt fick upp skåpsdörren. Tänk er brun rött kletigt segt och jäst äppelmos som sprängt locken på sina burkar och letat sig ner i alla springor och runnit ända till nedre hyllplanet. Varenda flaska i den fulla drickabacken var nersölad! Man och barn har väl sällan sett mamma gråta så mycket; dels för allt förspillt arbete, dels för det förstörda SUVERÄN PAJ "Såg att det var en läsare som efterlyste bakrecept. Jag har ett på en smaskig paj som går snabbt och enkelt att göra. Jag lovar att hela familjen kommer att gilla den! 150 g smör 1 dl socker 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver FYLLNING : moset och för allt slitgöra med att ta rätt på eländet. I oförstånd hade jag gjort flera fel; tagit för lite socker, hoppat över konserveringsmedlet och förvarat burkarna lite för varmt. RESPEKT FÖR MÖGEL Men man lär sig av misstagen! Med åren har jag fått allt större respekt för sakkunskapens råd när det gäller tillredning och förvaring, både av konserverat, kylt och fryst. Det är viktigt att följa anvisningar kring sockermängd, förvaringstemperatur och konserveringsmedel. Både för att arom och smak ska bibehållas, förhindra jäsning men framför allt för att mögelgifter, som inte alltid syns, inte ska utvecklas. Det är detta som experterna vid bland annat Livsmedelsverket framför allt varnar för eftersom vissa mögelgifter är direkt farliga för människan. Därför anser de att det är riskfyllt ur hälsosvnvinkel att lansera industritillverkade sviter och safter utan ett skvddande konserveringsmedel - som man inte tillsätter mer av än vad som behövs för att få en hållbar produkt. I annat fall måste man öka sockermängden och vara extremt tydlig med information om kort hållbarhet och kvlförvaring. Här har vi ett dilemma med tanke på ekologiska produkter, eftersom KRAV-reglerna inte tillåter någon form av konserLISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö 6 tips för "hemsyltaren" • Beräkna 9-12 dl socker per kg bär eller frukt om sylt eller mos ska hålla sig utan konserveringsmedel. • Är sockermängden liten bör konserveringsmedel tillsättas för att gardera sig mot mögel och jäsning. • Natriumbensoat skyddar mot jäsning och mögel. • Kaliumsorbat skyddar mot mögel. • Följ förpackningstexten noga! • Förvara sylt, mos och marmelad mörkt, fuktfritt, luftigt och svalt (5-10°C) veringsmedel. Detta var skälet till att ICA-handlarna lanserade Sunda-sylterna utan KRAVmärket trots att både bären och sockret är ekologiskt producerat. Vi valde att tillsätta natriumbensoat, ett vanligt konserveringsmedel som förekommer naturligt i många bär och frukter, för att bättre kunna ta ansvar för hälso- och kvalitetsaspekterna samtidigt som vi tog hänsyn till miljön. Det tror vi lönar sig i det långa loppet. DIALOG Skriv till Dialog och tyck till, ge tips eller ställ frågor. Adress: Buffé, Box 6630, 113 84 Stockholm. Efterlyser lock till mjölkförpackningar "I nummer 7 skrev Cathrine Schiick att det finns lock att köpa till mjölk- och filpaketen. Var får man tag i sådana?" Det undrar bl a Inga Wimmerström i Stockholm. Vi har frågat och fått tips om ett par företag som säljer till butiker: AB Leve, 08-64691 81, och Produktsäljarna, 054-182433. Be din handlare att beställa dem. Företagen säljer inte direkt till konsument Kanarisk romdryck Hej! Läste om citronsnaps i Buffé nr 6, skriver Karl-Axel Hammarbäck i Smedjebacken och bjuder på ett citronromrecept som han fick i byn Santa Lucia på Gran Canaria. Gör så här: Borsta 2 citro2 dl créme fraiche 1 stor eller 2 små burkar krossad ananas 1 ä g g 1 dl socker 1 tsk vanilj socker GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 225°c. 2. Smält smöret. Blanda med socker, mjöl och bakpulver. 3. Tryck ut degen i en pajfom. 4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen. Grädda i 20-30 minuter. Låt svalna. 5. Pajen kan serveras med vispad grädde. När det finns fina färska frukter och bär kan man byta ut ananasen mot sådana. Rabarber och blåbär passar bra." Annelie Ripskog, Söderköping ner under rinnande vatten. Skär dem i pommes fritcsstora stavar, skal och allt ska med. Bred honung på en sida av varje stav. Lägg dem i en ren flaska med stor öppning som rymmer ca 1 liter. Fyll på med en flaska vit rom. Korka igen. Vänd några gånger under den vecka som det tar för honungen att lösas upp. Sila genom nätsil. En grumlig variant är att pressa citronstavarna. Gott, lovar Karl-Axel.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32