Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 2 vitlöksklyftor, pressade 1 dl kokta
gröna linser 4 skivor kantskuret vitt formbröd i kuber 1 msk italiensk sallads - krydda 2 msk olivolja 2 äggulor TIL L PENSLING : 2 äggulor TILLBEHÖR : 20 0 g ostronskivling eller annan svamp 100 g brysselkål 100 g valnötskärnor ENKE L RÖDVINSSÅS : 2 dl rött vin 2 dl kalvfond eller 2 dl vatten + 1 msk konc kalvfond, t ex Bongs forts från sid 5 det är inte lätt att träffa rapphönan i flykten. Det smäller mycket och högt, och krutdoften retar i näsborrarna. Den här gången blir det en träff och Kampus apporterar den skadeskjutna hönan. Han bär den försiktigt. Med ett snabbt tag om rapphönans rygg klämmer Peter åt lungorna och fågeln kvävs. De andra rapphönsen landade i en grässlänt lite längre bort, och Monika skickar iväg Kampus i den riktningen. Det tar inte mer än två minuter innan han har funnit fåglarna. - Nu "står" han här, skynda er, ropar Monika, Och så upp repar sig proceduren. Om och om igen. Det finns gott om fåglar på åkrarna, och Kampus är duktig att hitta dem. Det som började som en disig morgon har förvandlats till en vacker höstdag. En av de där sista då solens strålar värmer på riktigt, Katarina "Kattis'" Oden flyttade till 1 justa Gård för några år sedan, och från att ha varit en riktig storstadstjej älskar hon nu livet på landet och jakten. Det är förändringen av det sociala livet hon uppskattar mest. - När man bor i stan går man ofta ut på krogen för att träffas, men det blir tråkigt i längden. Här umgås man på ett mer naturligt sätt. Man är ute i naturen, jagar eller hälsar på hos varandra. Kattis tror att det är av samma anledning som kommersiell jakt har fått ett uppsving. Många som köper jakter på Tjusta Gård är företag, som tröttnat på traditionell representation. - Istället för löjromstoast på en dvr restaurang, vill man ha det lite robustare. Här kan man mötas avspänt och jaga, prata affärer eller bara ha trevligt. På väg tillbaka till gården går vi förbi en konstgjord damm. Där planeras gräsandsjakt till kommande år. Det gäller bara att locka dit änderna. forts på sid 10 RULLE PÅ FLÄSK LAMM & LINSER -Av respekt för jägarnas kodex att aldrig äta den mat man jagar, härjar, valt att inte servera fasan eller rappböna till middag, säger Jacob Gray. Istället bjuder ban på en höstlig och rustik anrättning där kål, svamp och valnötter kombineras med lamm och fläsklägg. Till efterrätt bjuds en saftig sommarpudding av årets bär, hallon, jordgubbar och blåbär, och till den äkta vaniljsås. FÖ R 4 PERSONE R DE G TIL L RULLE : 4 dl vetemjöl 100 g smör 1 tsk salt Vz dl vatten 1 ä g g FYLLNING : 200 g kokt renskuren fläsklägg 200 g lammkött, t ex stek 1 gul lök 1 morot 100 g rotselleri V2 msk maizena salt, peppar, smör GÖ R SÅ HÄR : 1. Sikta mjölet i en stor skål. Skär smöret i tärningar. 2. Blanda mjölet med smöret samt övriga ingredienser. 3. Knåda ihop degen eller blanda i matberedare tills degen är jämn och smidig. 4. Ställ kallt att vila en timme. 5. Skär fläsk- och lammköttet som pyttärningar. Lägg dem i en stor skål. 6. Skala och tärna lök, morot och selleri. Skala och pressa vitlöken. Blanda med körtet. 7. Tillsätt samtliga övriga ingredienser och blanda noga. 8. Sätt ugnen på i75°c. 9. Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. 10. Lägg degen på en bakplåt och fördela fyllningen jämnt i en rand på mitten av degen. 11. Vispa äggulorna till penslingen lätt. Pensla degkanterna på ena sidan. Vik först över den andra degdelen och överlappa med den penslade. Degen skall i detta moment försiktigt spännas och formas så att den blir så cylinderlik som möjligt. 12. Pensla översidan på rullen med äggula. 13. Gör små hål i degen med en spetsig kniv, så att ångan kan sippra ut under ugnsbakningen. Annars är det risk att rullen "exploderar" av övertrycket. 14. Baka ca 45 minuter mitt i ugnen. Låt stå 5-10 minuter. Koka ner rödvinet tills det får sirapslik konsistens, passa noga mot slutet så att det inte bränns. 15. Tillsätt kalvfonden eller
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32